VS waarschuwt: “Amerikaanse burgers dreigen in China te worden opgesloten zonder aanleiding”

Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse burgers in China gewaarschuwd voor een verhoogd risico op willekeurige detentie door autoriteiten, evenals uitgangsverboden en lange ondervragingen.

In een veiligheidswaarschuwing die vandaag werd gepubliceerd, noemde het State Department specifiek de “dreiging van aanhouding of uitzetting voor het verzenden van berichten die kritisch zijn voor de overheid”. “Amerikaanse burgers kunnen worden vastgehouden zonder toegang tot Amerikaanse consulaire diensten of informatie over hun vermeende misdaad. Ze kunnen langdurig worden ondervraagd en worden opgesloten om redenen die zogezegd verband houden met de staatsveiligheid”, zegt de veiligheidsadviseur.

De banden tussen Peking en Washington zijn de afgelopen tijd verslechterd door het coronavirus, de handelsoorlog en de verschillende visies op de toekomst van Hongkong. 

Vrijdag zei Trump aan verslaggevers die met hem naar Florida reisden dat de relatie met China “ernstig beschadigd” was en dat hij momenteel niet overweegt om een nieuwe handelsovereenkomst te sluiten met China.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Hij heeft gelijk om te waarschuwen. China zal elke Amerikaanse burger en ook Europese mensen in China gebruiken (misbruiken) om gewicht te leggen in een of andere diplomatisch geschil. Dat gebeurt dikwijls.

 • marie-claire de bosscher

  krijgen ze eindelijk een koekje van eigen deeg ?

 • Michel Jacobs

  China is een fantastisch land, maar door de toenemende repressie heb ik het van mijn lijstje van bestemmingen geschrapt. Al die landen met dictators zoals China, het ganse Arabische schiereiland of landen waar je de doodstraf kan krijgen terwijl je misschien niets misdaan hebt zoals Thailand of Indonesië, mijd ik als de pest. Allemaal totaal corrupt ook.Och, Japan is ook altijd goed.

 • Paul Hendriks

  We weten allemaal hoe China met mensenrechten omgaat, er zitten honderduizenden mensen in kampen opgesloten, zonder eerlijk proces , misschien toch eens over nadenken voor u iets van Chinese makelij koopt !

 • Jozef Willem Hazel

  Zou de VS zich niet beter onderwerpen aan de VN in plaats van op zijn eentje overal de baas te willen spelen? Is de VN per slot van rekening niet het wereldorgaan dat na WO II speciaal in het leven geroepen werd [in opvolging van de Volkenbond] omwille van de wereldvrede en om alle naties als een wereldgemeenschap te overkoepelen?