VS waarschuwen Rusland: “We kijken niet toe wanneer Rusland de spanningen in Venezuela verhoogt”

Sergej Lavrov (L) en Mike Pompeo (R)
EPA/AFP Sergej Lavrov (L) en Mike Pompeo (R)
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft in een telefoongesprek met zijn Russische collega Sergej Lavrov gewaarschuwd dat Moskou moet stoppen met zijn “destructieve gedragingen" in Venezuela.

Circa honderd Russische militairen zijn gisteren aangekomen in de Venezolaanse hoofdstad Caracas om het zwaar onder druk staande regime van president Nicolás Maduro een handje te helpen. “De Verenigde Staten zullen niet passief toekijken wanneer Rusland doorgaat met het verhogen van de spanningen", liet Pompeo via zijn woordvoerder weten.

“De aanhoudende inmenging van Russische militairen ter ondersteuning van het onwettige regime van Nicolas Maduro in Venezuela dreigt het lijden te verlengen van de Venezolaanse bevolking, dat met een overweldigende meerderheid de interim-president Juan Guaido steunt”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Militairen en materiaal

De Russische militairen zijn volgens waarnemers in twee vliegtuigen aangekomen met een grote hoeveelheid materiaal. De Russische ambassade in Caracas had eerder laten weten dat er niets geheimzinnigs aan de hand is. Het werk van de militairen is onderdeel van overeenkomsten die Moskou eerder met Venezuela over technische militaire bijstand heeft gesloten.

Nieuwe president 

Rusland steunt het regime van Maduro, dat door jarenlang wanbeleid en lagere olieprijzen wankelt. Rusland heeft olierijk Venezuela veel geld geleend. Een heleboel landen, waaronder de VS en vrijwel alle buurlanden van Venezuela inclusief Nederland, erkennen Maduro niet meer als rechtmatig president. 

Oppositieleider Juan Guaido riep in januari zichzelf uit tot interim-president van het land. Hij krijgt de steun van een vijftigtal landen, waaronder ook de Verenigde Staten. Twee maanden later wordt Venezuela echter nog steeds geconfronteerd met de ergste crisis in zijn geschiedenis. Een trage economie, de hyperinflatie van de bolivar en grote tekorten aan zowat alle producten verlammen de Venezolaanse bevolking.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro is aangewezen op de steun van Rusland en China, die zich systematisch achter hem scharen in internationale organen zoals de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Bekijk ook: 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.