VS vragen spoedoverleg Veiligheidsraad over Iran

Betogers zwaaien met vlaggen voor de ambassade van Iran, in Londen.
AFP Betogers zwaaien met vlaggen voor de ambassade van Iran, in Londen.
De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties Nikki Haley heeft vandaag verzocht om een spoedvergadering van de Veiligheidsraad in New York en de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Die moeten zich beraden over de onrust in Iran.

"We moeten niet zwijgen. De bevolking van Iran eist haar vrijheid", zei de Amerikaanse diplomaat, zonder te zeggen wanneer deze twee vergaderingen zouden kunnen doorgaan.

Eerder vandaag eiste Washington al van Iran dat de beperkingen op het gebruik van sociale media als Instagram en Telegram zouden worden opgeheven. De Iraanse bevolking werd aangeraden een beroep te doen op een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) om de beperkingen te omzeilen.

Nikki Haley, de VS-ambassadeur voor de Verenigde Naties.
AP Nikki Haley, de VS-ambassadeur voor de Verenigde Naties.

De VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep Iran vandaag op om het recht van de bevolking om te demonstreren te respecteren, evenals de vrije meningsuiting. "De secretaris-generaal volgt het nieuws over de protesten in verschillende Iraanse steden op de voet, we betreuren het gemelde verlies van mensenlevens en hopen dat geweld in de toekomst zal worden vermeden", zei zijn woordvoerder op de dagelijkse VN-persbriefing.

Boodschap voor Macron

De Iraanse president Hassan Rohani had vandaag op zijn beurt een boodschap voor de Franse president Emmanuel Macron. Hij werd verzocht maatregelen te nemen tegen de activiteiten van een Iraanse "terroristische groep" die gevestigd is in Frankrijk, en volgens Rohani betrokken is bij de demonstraties in Iran. "We bekritiseren het feit dat een terroristische groep een basis heeft in Frankrijk en handelt tegen het Iraanse volk en geweld aanmoedigt. We verwachten dat de Franse regering optreedt tegen deze terroristische groep", aldus Rohani, die daarmee leek te verwijzen naar de Iraanse Volksmoedjahedien.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilbert Haelewyn

  Voilà, kan het duidelijker dat het Westen achter deze opstanden zit? Willen de burgers van Saoedi Arabië dan geen "vrijheid", mevrouw de ambassadrice? En in Congo, en in Nigeria en in enz. Daar stelt Trump mij sterk teleur.

 • Abdelmalik Malik

  De VS Is alleen uit op oorlog met Iran omdat Israël dat wilt,iran moet zijn situatie met zijn bevolking zelf oplossen anders wordt het een nieuwe irak of syrie,het westen wil gewoon alle islamitische landen vernietigen

 • mobius vandenhole

  De USA wreef in zijn handen en zag dat het goed was

 • Dominique Vandamme

  Laat ons er a.u.b. buiten blijven. Dat het daar geen democratie in de zin die wij daar aan geven, is, dat staat buiten kijf, maar wanneer gaan we inzien dat onze visie niet noodzakelijk dat is waar ze in andere werelddelen zitten op te wachten. Wil de VS eens bekijken wat ze met de oorspronkelijke bewoners van dat continent hebben aan gedaan?

 • jan wuyts

  Khomeini woonde indertijd ook in Frankrijk en heeft bij zijn terugkeer Iran van een moderne staat drie eeuwen terug in de tijd gebracht geen zinnig mens die dat gaat ontkennen.