VS vragen formeel om uitlevering Julian Assange

Julian Assange
EPA Julian Assange
De Verenigde Staten hebben de Britse autoriteiten om uitlevering gevraagd van de Australiër Julian Assange. De 47-jarige Assange wordt er in achttien aanklachten van beschuldigd met zijn website WikiLeaks geheimen van het Amerikaanse ministerie van Defensie te hebben gestolen en verspreid.

Hij wordt door een federale aanklager beschuldigd van spionage, onder meer in een samenzwering met de Amerikaanse militair Bradley Manning in Irak. Die is daar in 2010 aangehouden en gaat inmiddels als vrouw Chelsea door het leven. Het ministerie van Justitie heeft bevestigd dat de Britten officieel om uitlevering is gevraagd, meldden Amerikaanse media.

De omstreden Assange werd eind 2010 op borgtocht in Londen vrijgelaten, nadat Zweden om zijn uitlevering had gevraagd in verband met een onderzoek naar aanrandingen die hij zou hebben gepleegd. Hij week in 2012 uit naar de ambassade van Ecuador in Londen. Die kreeg tenslotte genoeg van hem en trok zijn asiel in en belde de politie. Assange zit daarom sinds 11 april in Engeland vast in verband met het schenden van de voorwaarden voor zijn vrijlating in 2010.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeroen Snackaert

  Die man heeft dingen aan het licht gebracht dat mensen moesten weten. Het zou erg zijn als die toch naar Amerika moet.

 • Ludo Mens

  dat is niet mogelijk omdat een eu land niemand mag uitleveren aan een land waar nog de doodstraf bestaat en wordt uitgevoerd

 • Jef Heffens

  Dat ziet er goed uit! Straks zit die eindelijk op zijn plaats, in een Amerikaanse cel.

 • Philippe Claes

  Mooi zo, die bemoeial heeft vele mensen in gevaar gebracht, niet meer of minder dan een verrader !