VS vragen China zich rustig te houden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice heeft de Chinese overheid opgeroepen "een bewijs van terughoudendheid" te leveren in haar reactie op de bloedige anti-Chinese manifestaties in Tibet. Alle partijen worden opgeroepen niet met geweld te reageren.

Ongeruste en droeve Rice
Rice zei ook dat de protesten van vrijdag haar "erg droevig" hadden gemaakt en dat ze ongerust is omdat "het ernaar uit ziet dat (de protesten) verder gaan". "Ik maak mij ook ongerust over het nieuws dat de aanwezigheid van politie en leger in en rond Lhasa erg versterkt is", voegde ze er nog aan toe.

Vrijheid van meningsuiting
"We roepen China op het fundamentele en universele recht van alle burgers te respecteren hun politieke en religieuze standpunten op een vreedzame manier uit te mogen drukken. We roepen China op alle monniken en andere personen vrij te laten die gevangengenomen werden omdat ze alleen maar hun mening verkondigden."

Balans loopt op
Volgens de eerste officiële balans zijn bij het oproer van vrijdag tien doden gevallen. De Tibetaanse regering in ballingschap bevestigt van haar kant het cijfer van "ongeveer 80 doden" en zou over niet bevestigde berichten beschikken die het hebben over "meer dan honderd doden". (afp/edp)