VS: “Verschillende gevaarlijke IS-gevangenen vrijgelaten in Syrië”

Turkse en Syrische strijders tijdens een aanval op Koerdische stellingen in het noordoosten van Syrië.
AFP Turkse en Syrische strijders tijdens een aanval op Koerdische stellingen in het noordoosten van Syrië.
De Turkse inval in het noordoosten van Syrië heeft ertoe geleid dat verschillende gevaarlijke gevangenen van IS zijn vrijgelaten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, verklaard.

"Ondanks het verzet en de herhaaldelijke waarschuwingen van de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap, heeft de Turkse president Erdogan een unilaterale invasie van het noorden van Syrië bevolen die heeft geleid tot wijdverspreide slachtoffers, vluchtelingen, verwoesting, onveiligheid en een groeiende bedreiging tegen Amerikaanse militairen", stelt Esper in een mededeling.

"Deze onaanvaardbare aanval heeft ook de succesvolle multinationale 'Defeat ISIS'-missie in Syrië ondermijnd, wat resulteerde in de vrijlating van verschillende gevaarlijke IS-strijders", aldus Esper.

"Ik zal volgende week de NAVO bezoeken in Brussel, waar ik onze bondgenoten zal aanzetten om gezamenlijke en individuele diplomatieke en economische maatregelen te nemen als antwoord op deze verschrikkelijke acties van Turkije." 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Turkije verslond miljarden euros die ze kregen van de EU, doen van alles wat god verboden heeft, gooi er nu maar n bom op.

 • Levent Çamoğlu

  10 jaar Burgeroorlog in Syrië, waarbij de regering van Syrië zijn eigen volk vermoord, waarbij Turkije 4 miljoen vluchtelingen opgevangen heeft, waarbij terroristen aan de grens van Turkije een staat in een staat willen oprichten.Na 10 jaar geduld is Turkije nog maar een week in Syrië voor zijn grenzen te beschermen en om een zone te creëren waarin de massale opgevangen vluchtelingen kunnen terug keren, en men spreekt al direct over de Turks invasie, Turks geweld. Nato zonder Turkije =oplossing?

 • Etienne Vanhoegaerden

  Wat kan je er tegen doen voor het zelfde geld steun Turkije deze mensen al jaren. Dat deze nu weg zijn is enkel Turkije hun schuld door hun bewakers aan te vallen

 • Rik Kleinmond

  Wy moeten helemaal geen Is vrouwen terug halen,zy hebben er zelf voor gekozen om daar te zyn, geen gratis vliegtuigen op de kap van de belastingbetaler, neen!!!

 • Radboud Kuypers

  Volgende week "al"? Ondertussen worden er veel mensen vermoord. Hoe is het mogelijk dat deze oorlog zo escaleert? Waarschijnlijk iedereen belangen en niemand wil iets doen. Zo erg.