VS verliezen militair overwicht in Stille Oceaan aan China volgens experts

afp
De Verenigde Staten beschikken niet langer over een militair overwicht in de Stille Oceaan en gaan het steeds moeilijker hebben om hun bondgenoten te beschermen tegen China. Dat blijkt uit een rapport van een Australische denktank.

Het United States Studies Centre van de Universiteit van Sydney beschrijft het Amerikaanse leger in het erg kritische rapport als een "wegkwijnende macht" die "slecht voorbereid" is op een confrontatie met China.

Bondgenoten

Als die evaluatie correct is, kan dat verregaande gevolgen hebben voor de Amerikaanse bondgenoten in de regio. Onder meer Australië, Taiwan en Japan zijn voor hun veiligheidsbeleid gedeeltelijk afhankelijk van garanties uit Washington.


Het America First-beleid van president Donald Trump leidt tot nog meer ongerustheid bij de bondgenoten van de VS, want ze vrezen dat Washington daardoor minder snel geneigd zal zijn om hen te verdedigen bij een eventuele agressie vanuit China.

De auteurs van de studie hebben het over een "strategisch onvermogen" van Washington: “De oorlogen en militaire engagementen in het Midden-Oosten, in combinatie met de te lage investeringen in de regio Azië-Pacific, hebben ertoe geleid dat de partners van de VS in Oceanië aan grotere risico's worden blootgesteld.”

"Daarentegen is China in toenemende mate in staat om de regionale orde met geweld uit te dagen, vanwege zijn grootschalige investeringen in geavanceerde militaire systemen", zeggen de auteurs. Onder het presidentschap van Xi Jinping is het officiële defensiebudget van China met 75 procent toegenomen, tot 178 miljard dollar. Maar aangenomen wordt dat Peking in werkelijkheid nog een pak meer in zijn leger investeert.

Landingsstroken

"Bijna alle basissen, landingsstroken, havens en militaire installaties van de VS en bondgenoten" missen versterkte infrastructuur, klinkt het nog. Het gevolg is dat China over de militaire capaciteit beschikt om die militaire posten met precisieaanvallen uit te schakelen voordat de VS de tijd hebben om tussenbeide te komen.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Gevaert

  Laat Trump het uitvechten met Xi in de ring. Miljarden mensen worden hierin meegesleurd door Trump's afgunst tegenover China. Een groeiende reus kan je niet kleinhouden met fail-tariffs.

 • Diane Bernaerts

  En dat ondanks het feit dat Trump miljarden en miljarden extra heeft versluisd naar Defensie?

 • Janneke Alsberg

  vergeet niet: China heeft al verschillende decennia lange termijn visie gesterkt door efficient planmatig de doelen te halen. China is meesterlijk sluw en volledig geschoold in de Arts of War van Tzu. Lees die en je begrijpt de (komende) overmacht vanChina en de afgang van het Westen.

 • Ronny Martin

  China doet niemand kwaad? Vooral hun eigen, maar die 'eigen' is ook alles dat rond China ligt. Ze zijn niet beter dan USA.

 • Alexa Grieken

  Amerika is al lang niet meer de wereldmacht die het ooit was en Europa zou beter af zijn zonder hun.