VS verlengen vrijstelling van importheffingen: "Onzekerheid voor de markt blijft"

Staal in een fabriek in Duitsland. De Europese Unie blijft voorlopig vrijgesteld van de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn beslissing over de heffingen uitgesteld tot 1 juni.
EPA Staal in een fabriek in Duitsland. De Europese Unie blijft voorlopig vrijgesteld van de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn beslissing over de heffingen uitgesteld tot 1 juni.
De Amerikaanse president Donald Trump verlengt de vrijstelling van de importheffingen op staal en aluminium voor de Europese Unie, Canada en Mexico met een maand. Dat bevestigde het Witte Huis gisterenavond, ruim drie uur voor het verstrijken van de uitzonderingsmaatregel.

Die beslissing verlengt volgens de EU alleen maar de onzekerheid voor de markt. "De EU moet volledig en definitief worden vrijgesteld van deze maatregelen omdat ze niet kunnen gerechtvaardigd worden op grond van nationale veiligheid", luidt de reactie.

Ook Duitsland heeft akte genomen van de beslissing van de VS. Berlijn benadrukt wel dat het nog steeds wacht op "een duurzame vrijstelling". De Duitse regering vindt het erg belangrijk dat de Europese Unie de dialoog met Washington voortzet. "Noch de Europese Unie noch de VS heeft er baat bij dat er een escalatie komt van het commercieel conflict", aldus de regering van Angela Merkel. 

Heffingen

Vanaf 23 maart zijn in de Verenigde Staten heffingen van 25 procent op ingevoerd staal en 10 procent op ingevoerd aluminium van kracht. De EU, Australië, Argentinië, Brazilië en buurlanden Canada en Mexico bedongen echter een tijdelijke vrijstelling tot 1 mei.

Voor de EU, Canada en Mexico verlengen de Amerikanen die vrijstelling nu tot 1 juni, in afwachting van een definitief besluit. Met Australië, Argentinië en Brazilië bereikten de VS principeovereenkomsten over een permanente deal in verband met de invoerheffingen, waar in de komende dertig dagen de laatste hand aan wordt gelegd.

Zuid-Korea

Met Zuid-Korea is een vrijstelling opgenomen in het handelsakkoord tussen beide landen. Het akkoord werd 28 maart al aangekondigd, maar is nu volledig rond. Seoel deed wel grote toegevingen om de vrijstelling te krijgen. Zo accepteerde het om 30 procent minder staal uit te voeren naar de Verenigde Staten, tot nog ongeveer 2,7 miljoen ton per jaar. Bovendien zullen heffingen op de export van Zuid-Koreaanse terreinwagens naar de VS voor een langere tijd aangehouden worden: tot 2041 in plaats van 2021.

Ook een permanente vrijstelling voor Canada en Mexico linkte Trump eerder al aan de onderhandelingen over het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (Nafta). 

De EU, China en Rusland hebben overigens alle drie een procedure lopen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de invoertarieven. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Valgaern

  paul lemmens: en de VS heffen op andere producten véél meer dan EU. Handelsovereenkomsten kunnen na jaren een beetje scheefgroeien, maar daar heeft vaak beide partijen schuld aan. Denk een beetje na vooraleer domme schrijfsels van anderen te kopieren.

 • Luc Lepoudre

  De Amerikaanse zware industrie is hopeloos verouderd, blijven hangen in hun gloriedagen van weleer. Nu kunnen ze de modernere en meer performante concurrentie niet meer aan en dat noemt dan volgens de Leading Succes People "oneerlijke concurrentie".

 • HUBERT VANHOVE

  het (grote Europa)is schijnbaar eerder een bange wezel die braaf afwacht wat Trump hen wil geven indien ze braaf zijn

 • Ludo Robben

  Als je een pakketje aankoopt buiten de EU weet je het wel ... invoerrechten, btw, inklaringskosten en afhandelingskosten. Als ik Trump was vroeg ik nog veel meer.

 • Eric Tielen

  En de chantage blijft...