VS vatten vermoedelijke seriemoordenaar na 25 jaar

Een van de achterafsteegjes waar 'The Grim Sleeper' zijn slachtoffers dumpte.
UNKNOWN Een van de achterafsteegjes waar 'The Grim Sleeper' zijn slachtoffers dumpte.
Een banaal weggegooid stuk pizza zou voor de doorbraak gezorgd hebben in de zaak van de seriemoordenaar uit Los Angeles die gisteren uiteindelijk in de boeien geslagen werd nadat hij 25 jaar lang uit de handen van de politie wist te blijven. Dat schrijft de LA Times.

De 57-jarige mecanicien en gewezen vuilnisman, die minstens tien vrouwen - voornamelijk prostituees - seksueel misbruikt en vermoord zou hebben tussen 1985 en 2007, liet weinig aanwijzingen achter, maar onderzoekers konden toch DNA-sporen aan het licht brengen op de plaatsen van de misdaden.
 
De seriemoordenaar werd overigens 'The Grim Sleeper' genoemd omdat hij zijn moordpartijen tussen 1988 en 2001 tijdelijk stopzette.
In 2008 werden de gevangenissen van California op DNA doorzocht, wat volgens de LA Times niets opleverde. Bij een tweede zoektocht werd een veroordeelde gevonden wiens DNA aantoonde dat hij een familielid was van de gezochte seriemoordenaar.
 
DNA door pizza
De 57-jarige Lonnie David Franklin Jr, de vader van die veroordeelde, werd in het vizier genomen en een undercoverteam bemachtigde een weggegooid stuk pizza om zijn DNA onder de loep te nemen. Uiteindelijk kon hij gisteren opgepakt worden na een positieve DNA-match.
 
Lonnie David Franklin Jr., die door zijn buren als "zeer vriendelijk" wordt omschreven, werd gisterochtend opgepakt voor zijn huis in South Los Angeles, een van de armere buurten van de stad.

Invaliditeit
Een overlever die in 1988 uit de klauwen van de 'serial killer' ontsnapte, beschreef hem toen als een zwarte twintiger van zo'n 1,75m en zo'n 72 kilo zwaar. Hij sprak zacht maar duidelijk, had verzorgd haar en een door pokken geteisterd gezicht.
 
De lichamen werden doorgaans teruggevonden op verlaten plaatsen of in vuilnisbakken in South Los Angeles en de vlakbij gelegen gemeente Inglewood. De periode waarin de moordenaar niet toesloeg, zou overeenkomen met de jaren waarin de verdachte wegens invaliditeit niet kon werken. (afp/tw/adv)

Een overlevende kon een beschrijving geven van de moordenaar.
UNKNOWN Een overlevende kon een beschrijving geven van de moordenaar.