Ga naar de mobiele website
^ Top

VS uit kritiek over Europese fiscale onderzoeken naar Amerikaanse bedrijven

Jack Lew
REUTERS Jack Lew
De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew heeft in een brief aan Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kritiek geuit over de onderzoeken van de Commissie naar Amerikaanse bedrijven. Hij dreigt met vergeldingsmaatregelen als Europa niet van tactiek verandert.

Lew verwijst in de brief, die op 11 februari werd verstuurd, naar de Europese onderzoeken naar de fiscale praktijken bij bedrijven als Apple, Google, Amazon en McDonald's. De minister zegt dat hij "teleurgesteld" is dat de onderzoeken gebaseerd zijn op een brede interpretatie van de Europese regels.

"We erkennen dat het concept van staatsschuld breed is, maar het voeren van burgerlijke onderzoeken - voornamelijk tegen Amerikaanse bedrijven - in het kader van deze nieuwe interpretatie leidt tot verontrustende precedenten op het gebied van internationale fiscale politiek", aldus de minister.

Terugwerkende kracht
De EU "legt sancties op met terugwerkende krachten op basis van een nieuwe brede interpretatie van staatssteun (...) en het lijkt erop dat ze zich op een disproportionele manier tegen de Amerikaanse bedrijven richt", zegt Lew nog, die toevoegt dat uit documenten blijkt dat Europa, in vergelijking met niet-Amerikaanse bedrijven, veel hogere financiële sancties wil opleggen aan de Amerikaanse bedrijven.

"We roepen jullie met veel respect op om deze aanpak te herbekijken", aldus Lew, die benadrukt dat ook de VS er alles aan willen doen om te vermijden dat de multinationals naar belastingparadijzen verhuizen. Als de EU niet van gedachte verandert, zullen de Verenigde Staten hun conclusies trekken en op hun beurt hun peilen richten op de Europese bedrijven, voegt de minister nog toe.Meld een bug