VS trekken zich terug uit het Mondiale Pact voor Migratie van de VN

Donald Trump.
AP Donald Trump.
De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft beslist dat de Verenigde Staten niet langer zullen deelnemen aan de voorbereidingen van een mondiaal pact van de Verenigde Naties dat de internationale aanpak inzake vluchtelingen en migranten moet verbeteren. Volgens hem is het "onverenigbaar" met zijn migratiebeleid. Dat maakte de vertegenwoordiging van de VS bij de VN gisteren bekend.

"Vandaag informeerde de Amerikaanse missie bij de VN de secretaris-generaal dat de VS een punt zetten achter hun deelname aan het Mondiale Pact voor Migratie", klinkt het in een persbericht. In september 2016 ondertekenden de 193 leden van de Algemene Vergadering van de VN unaniem een tekst goed, de 'Verklaring van New York voor Vluchtelingen en Migranten', die tot doel had de internationale aanpak (onthaal, terugkeersteun, enzovoort) inzake vluchtelingen en migranten te verbeteren.

Op basis van de Verklaring had de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen het mandaat om een Mondiaal Pact voor Migratie voor te stellen bij zijn jaarlijks verslag aan de Algemene Vergadering in 2018. Dat pact moest steunen op twee pijlers: een reeks aan te nemen oplossingen definiëren, en een actieprogramma.
"De Verklaring van New York bevat verschillende punten die onverenigbaar zijn met het VS-beleid rond immigratie en vluchtelingen, en de principes van de regering-Trump op het vlak van immigratie", zegt de VS-vertegenwoordiging bij de VN. "President Trump besliste bijgevolg om de deelname van de VS bij de voorbereiding van het pact stop te zeggen, waarover de VN in 2018 een consensus moet bereiken."

Amerikaanse soevereiniteit

De VN kon niet onmiddellijk reageren op de terugtrekking van de VS. Nikki Haley, VS-ambassadrice bij de VN, verduidelijkt dat de VS zelf zijn vluchtelingenbeleid wil blijven bepalen. "De internationale aanpak van de Verklaring van New York is onverenigbaar met de Amerikaanse soevereiniteit."

Het is niet de eerste keer dat de VS terugkomt op beslissingen van de regering van president Barack Obama. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met het klimaatakkoord van Parijs.

VS-ambassadrice bij de VN Nikki Haley
Photo News VS-ambassadrice bij de VN Nikki Haley28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Giwdul Reobv

  Ze kunnen van Trump zeggen wat ze willen maar volgens mij is hij de slimste van de klas. Op Australië en Nieuw Zeeland heeft niemand commentaar maar Trump mag niet aan zelfbehoud doen.

 • freddy terweirs

  Dit pact is samen te vatten in één zin; olie voor immigratie,Kunnen we dit pact vermijden door kern- of alternatieven energie?

 • Ronny Van de Wal

  Trump wil hiermee de beslissing die Obama eigenhandig heeft genomen bij decreet terugdraaien.Nl het DACA: 'Deferred Action for Childhood Arrivals'.En terecht zou ik zeggen.Toen Obama het wetsvoorstel niet door het congres kreeg deed hij het maar bij decreet en volledig buiten de grondwet.Iets wat de fantastische Obama keer op keer deed.

 • Joery Goubert

  Goed zo trump. Vluchten is het gemakkelijkste wat ze kunnen doen. En wij maar onze kloten afdraaien als de begroting niet goed zit.Ze zouden beter in hun eigen land gaan betogen voor een betere samenleving. Daar begint het pas allemaal.

 • willy cornille

  Verplaats de zetel van de VN naar een Europese hoofdstad, een beter signaal kan je niet geven. Als "narcist" Trump wereldleider wil spelen moet hij zich ook zo gedragen. Handels- en klimaat akkoorden opzeggen onder het mom van America first kunnen wij vertalen naar America last. Laat Trump links liggen, boycot Amerikaanse producten op een legale manier ... KOOP ZE NIET MEER !!!!!!