VS trekken miljard dollar uit voor energieprojecten in Oost-Europa

EPA
De Verenigde Staten zullen energieprojecten in Centraal- en Oost-Europa financieren voor een miljard dollar, om hun energieonafhankelijkheid tegenover Rusland te versterken. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag aangekondigd op de Veiligheidsconferentie in München.

"Als teken van steun aan de soevereiniteit, welvarendheid en energieonafhankelijkheid van onze Europese vrienden", aldus Pompeo. "De Verenigde Staten hebben de intentie tot een miljard dollar aan financiering toe te kennen aan de landen van Centraal- en Oost-Europa van het Driezeeëninitiatief.”

Dat initiatief verenigt twaalf lidstaten van de Europese Unie, gelegen aan of nabij de Oostzee, de Zwarte Zee en de Adriatische Zee. Het Driezeeëninitiatief strekt zich uit van Estland en Polen in het noorden tot Kroatië in het zuiden en Roemenië en Bulgarije in het oosten. Bedoeling is de samenwerking te versterken op vlak van energie, infrastructuur en veiligheid, vooral met het oog op Rusland. Vele van de leden van het initiatief ervaren Rusland als een bedreiging.

Nord Stream 2

De leden van het initiatief zijn geen voorstander van de gaspijpleiding Nord Stream 2, dat de gaslevering van Rusland naar West-Europa moet verdubbelen. De leiding gaat via de Baltische Zee naar Duitsland en omzeilt zo het oosten van Europa. De VS troffen sancties tegen bedrijven die betrokken zijn bij de bouw van de leiding. 

Kwaadaardige strategieën

Verder haalde Pompeo uit naar landen als China, Rusland en Iran, die volgens hem de veiligheid in de wereld ondermijnen. “Huawei en andere Chinese techbedrijven zijn dekmantels voor Chinese spionage. Russische desinformatiecampagnes proberen onze burgers tegen elkaar op te zetten en Iraanse cyberaanvallen zijn een plaag voor computernetwerken in het Midden-Oosten”, zei Pompeo. De Amerikaanse Defensieminister Mark Esper beschuldigde Peking na de speech van Pompeo van een kwaadaardige strategie via telecombedrijf Huawei.

Pompeo’s Chinese ambtgenoot Wang Yi ontkende de beschuldigingen en bestempelde de Amerikaanse kritiek op zijn land als leugens. “Al deze beschuldigingen tegen China zijn onwaar en niet gebaseerd op feiten”, zei Wang op de conferentie. “Maar als we in plaats van China Amerika als onderwerp van de leugens noemen, misschien worden die leugens dan wel feiten.”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fernand Beaumonde

  Nooit begrepen dat Europa gas en olie koopt van Rusland. Geld dat Rusland in wapens investeert om ons te bedreigen

 • Jen Carrago

  Dit heeft niets te maken met economische ontwikkeling ten voordele van deze landen, daar maalt Trump niets om, maar puur met strategie om Rusland uit te dagen en in het oog te kunnen houden.

 • Luc Lepoudre

  De neo-koloniale werkwijze van de VS: zijn gaan 1) financiëren natuurlijk is dit niet gratis. Dan binden ze die landen gedurende decennia's en gaan ze daarenboven 2) "beschermen", maar dan moete ze wel F35 en andere Amerikaanse rommel kopen. Die goede onbaatzuchtige Amerikanen toch...

 • Roel Mick

  Schande dat Europa zich zo als slaaf van Amerika gedraagt. Zo creëert US nog meer frictie met Rusland en zal Oost-Europa Amerikaanse energie moeten kopen. Europa moet net meer samenwerken met onze grote buur Rusland.

 • HUGO Wils

  Lijkt mij logisch dat de VS dit doen!Zij investeren jaarlijks miljarden dollars om de veiligheid van Europa te garanderen en dan gaat Duitsland via een pijplijn gas uit Rusland importeren!De volgende stap is dat de VS hun 32.000 militairen wegtrekken uit Duitsland richting Polen.Trump liet het zich omfloerst ontvallen:De NATO gaat op de schop en de VS gaan nog enkel partnerschappen aan met betrouwbare bondgenoten!Bulgarije ligt trouwens heel strategisch a/d Zwarte Zee samen met Oekraïne!