VS trekken eerste troepen uit Irak terug

Photo News
Na het einde van het offensief tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hebben de VS volgens Iraakse bronnen hun eerste troepen uit het land teruggetrokken. In totaal zullen 4.000 militairen Irak verlaten, klinkt het vandaag in militaire kringen in Bagdad. Beide landen waren het eens geworden over een reducering van de troepen, nadat IS werd verslagen. Een officiële bevestiging van de VS over de berichten is er voorlopig niet.

Gesteund door Amerikaanse troepen hadden de Iraakse strijdkrachten vorig jaar het overgrote deel van het vroegere IS-territorium heroverd. De Iraakse premier Haidar al-Abadi verklaarde afgelopen december dat het land volledig bevrijd was. In de woestijnen in het westen van het land zijn evenwel nog steeds IS-aanhangers actief. 

De woordvoerder van de door de VS aangevoerde anti-IS-coalitie, Ryan Dillon, twitterde dat de aanwezigheid van de troepen afhangt van de omstandigheden en "in verhouding tot de behoeften" staat. 

Volgens het Pentagon werden tot dusver meer dan 5.200 Amerikaanse soldaten ingezet. Volgens de media zou het werkelijke aantal dichter bij de 9.000 liggen. De Amerikaanse troepen zijn in Irak als instructeur of militair adviseur aan de slag.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Herwig Michiels

    Stuur ze nu naar Syrië om de Turkse agressie te fnuiken.

  • Fenasi Kerim

    Het werd tijd.... nu nog uit syrie... en andere plaatsen waar ze niet moeten zijn! En de oorlog is zo gedaan!!!