VS treft maatregelen tegen medewerkers van Internationaal Strafhof

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
AFP Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.
Washington heeft sancties getroffen tegen medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Die krijgen voortaan geen visum meer om in de VS onderzoek te doen naar de handelswijze van Amerikaanse staatsburgers in Afghanistan.

Personen die voor dit doel al een inreisvergunning hadden, raken die kwijt. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag gezegd. De VS hebben al lang een slechte verstandhouding met het ICC.

Het Strafhof heeft Amerikaanse soldaten en CIA-agenten beticht van foltering van gevangenen in Afghanistan. Om hoeveel verdachten het gaat, wilde Pompeo niet zeggen. Wel dreigde hij met aanvullende stappen, waaronder economische maatregelen.

De regering-Trump is vastbesloten Amerikaanse militairen en overheidsdienaren te beschermen tegen internationale strafvervolging. Vorig jaar al werden sancties in het vooruitzicht gesteld. Het ICC, dat niet wordt erkend door de VS, nam de beschuldigingen van oorlogsmisdaden echter niet terug.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Albert De Vries

    De Amerikaanse crapuleuze streken mogen niet meer door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderzocht en indien nodig bestraft worden. Spreekt boekdelen