VS: "Syrië ontwikkelt mogelijk nieuwe chemische wapens"

Overleden kinderen na een vermoedelijke aanval met gifgas in het dorp Jeroh, Syrië op 12 december 2016.
EPA Overleden kinderen na een vermoedelijke aanval met gifgas in het dorp Jeroh, Syrië op 12 december 2016.
Het valt niet uit te sluiten dat de Syrische regering nieuwe chemische wapens ontwikkelt. Dat zeggen anonieme Amerikaanse functionarissen vandaag. Ze verwijzen daarbij naar een recente, veronderstelde chemische aanval in Oost-Ghouta die volgens Washington vermoedelijk het werk was van "het Syrische regime". 

Volgens één van die hooggeplaatste functionarissen uit de regering-Trump sluiten de Verenigde Staten niet uit, (nieuwe) bombardementen in Syrië uit te voeren in het geval in het land weer een chemische aanval plaatsvindt die aan Damascus toegeschreven kan worden.

Washington wil absoluut in Syrië aanwezig blijven totdat president Bashar al-Assad van de macht is verdreven. 

De recente poging, een vooral uit Koerden bestaand "grensleger" in Noord-Syrië onder VS-beheer, werd doorkruist door Turkije, dat onder de naam Operatie Olijftak een militaire operatie tegen de Syrische Koerden is begonnen. 

In 2013 trokken de VS bijna ten oorlog tegen Syrië na een chemische aanval, eveneens in rebellenburcht Oost-Ghouta nabij Damascus, die Washington "met zekerheid" aan Assad toeschreef. Een Russisch voorstel om alle (door de overheid beheerde) chemische wapens in Syrië te vernietigen, haalde toen de angel uit het interventiegevaar. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fredien Vandervekens

  Laten we voor de juiste stand van zaken dhr. R. Vranckx consulteren. Of een bepaalde nieuws"maakster" van onze "pluralistische" VRT.

 • Mike Dobbels

  USA wil kost wat kost blijven lastig doen. Er zijn geen chemische wapens in Syrie. Assad is daar de leider... Basta.

 • Cédric Nuyts

  man allemaal leugens wat een hypocrieten die amerikanen

 • Daniel Den Denker

  Hoeveel doden bij een giftgasaanval? Groot risico op internationale veroordeling en represailles. Assad heeft die gifgasaanvallen (niet meer) nodig. Er zal wel iemand anders achter zitten om de oorlog, en vooral westerse inmenging, draaiende te houden

 • Daan Roos

  Mogelijk.. anoniem..., dat is pure laster verspreiden en heeft niks te maken met nieuws brengen..