VS: "Stuur Arabische troepen naar Syrië"

REUTERS
De Amerikaanse regering hengelt naar militaire steun van de Arabische landen, om na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen stabiliteit in Syrië te brengen. Dat schrijft de kant Wall Street Journal op haar website.

Volgens het artikel werd onder meer bij Saoedi-Arabie, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte gepolst naar hun bereidheid om militairen naar het noordoosten van Syrië te sturen. Het is de bedoeling dat ze daar de Amerikaanse soldaten zullen vervangen. Washington zou de Arabische landen ook al om miljarden dollars hebben gevraagd om het noorden van Syrië te steunen bij de wederopbouw.

De Amerikaanse president Donald Trump had al voorzichtig naar zijn voornemen verwezen toen hij de westerse aanval op Syrië van vrijdagnacht bekendmaakte. "We hebben onze partners gevraagd om een grotere verantwoordelijkheid op te nemen voor de beveiliging van hun eigen regio, inclusief een grotere financiële bijdrage", stond toen in een mededeling van het Witte Huis.

Trump had begin april aangekondigd dat hij de zowat 2.000 Amerikaanse soldaten "zeer binnenkort" wil terugtrekken uit Syrië, nu de terroristische organisatie IS (Islamitische Staat) daar zo goed als verslagen is. Verschillende van zijn adviseurs hadden daarop hun bezorgdheid geuit, omdat ze vrezen dat een te snelle terugtrekking uit het land een vacuüm kan creëren dat de weg kan vrijmaken voor nieuwe extremistische groepen.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad in Washington weigert te reageren op de informatie in Wall Street Journal.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Surmont

  Natuurlijk, nu weten we waar zijn grootste arabische wapendeal mee te maken had. Jongens toch stuur die amerikanen toch wandelen.

 • Anne Claeys

  IS is nog niet weg uit Syrie. Misschien wilt hij ze misschien wat doen vermenigvuldigen. !!!

 • johan debue

  Gaan die VS serieus weer den dommen uithangen .Waarom is het midden oosten verdeeld juist daarom omdat het verschillende bevolkingsgroepen zijn .En nu gaan zij het eens zeggen en al die bevolkingsgroepen mengen dat wordt erger dan het gifgas gebruikt door de rebellen.

 • Daan Roos

  Dat noemen ze tegenwoordig stabiliteit brengen!

 • gustaaf guldentops

  de amerikanen hebben zich niet te moeien,zijn zij de chaos al vergeten met irak,libie, vietnam,afghanistan dank zij de amerikanen.