VS sturen voor 15 miljoen dollar voedsel en medicijnen naar Libanon

De regering van Donald Trump stuurt voor 15 miljoen dollar voedsel en medicijnen.
Photo News De regering van Donald Trump stuurt voor 15 miljoen dollar voedsel en medicijnen.
De Amerikaanse regering heeft vrijdag toegezegd zo snel mogelijk voor 15 miljoen dollar aan voedsel en medicijnen naar Libanon te sturen voor de slachtoffers van de gigantische explosie in de haven van Beiroet. Daarmee kunnen 50.000 mensen gedurende drie maanden worden geholpen. Het transport wordt verzorgd door Defensie.

“We staan naast de bevolking van Libanon in deze moeilijke tijd”, zei het Amerikaans bureau voor Internationale Ontwikkeling (USAID). Het eerste Amerikaanse militaire vliegtuig met hulpgoederen ging donderdag al naar Libanon vanaf een basis in Qatar. “De Verenigde Staten steunen al lang het Libanese streven naar economische welvaart en verantwoord bestuur, vrij van corruptie en buitenlandse druk”, aldus een verklaring van het bureau.

President Donald Trump heeft volgens het Witte Huis vrijdag telefonisch overleg gevoerd met zijn Franse collega Emmanuel Macron over gezamenlijke, voortvarende hulpverlening aan Libanon. Zondag zullen Trump en Macron het gesprek voortzetten om te bespreken hoe Libanon verder kan worden ondersteund, ook in samenwerking met andere landen. Via Twitter liet Trump weten dat hij intussen met de Libanese president Michel Aoun heeft gesproken. 

Macron bracht donderdag nog een bezoek aan Beiroet. Hij beloofde de woedende menigte ervoor te zorgen dat de steun voor de herbouw van de stad niet in “corrupte handen” valt.

De ramp in Beiroet kostte ten minste 154 mensen het leven. Duizenden raakten gewond. In de silo’s vlak bij de loods waar dinsdag 2750 ton ammoniumnitraat ontplofte, lag de grootste graanvoorraad van Libanon opgeslagen. De vrees is gegrond dat er snel een tekort aan brood ontstaat in het ook economisch al zo zwaar getroffen land.

Lees ook:

Belgische ambassadeur in Beiroet: “De grote woede zal nog komen” (+)

Libanon-kenners denken dat het land deze ramp alleen met internationale steun te boven kan komen: “We zijn een volk van overlevers. Maar dit is de klap te veel” (+)

Groot wantrouwen onder Libanezen: “Dit was een bijna strategische explosie” (+)

Bekijk ook: Daniëlla in Beirut: “Het was apocalyptisch”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ayman Nahle

  Obi williams, uw reactie duidt op onwetendheid. Ten eerste een heel land/ bevolking beschuldigen van achterlijkheid is mss wat straf, ten tweede de kans bestaat dat doorverkoop/ verplaatsen met opzet geblokkeerd werd. Ten derde het land is geen 3x groter maar 3x kleiner. Totaal gemist dus. Josh Carrée

 • paul van de velde

  Je moet toch ergens naar toe met vervallen medicijnen en dit is een prima gelegenheid. En ze zijn be lange nog niet slecht hoor maar niet meer geschikt voor de verkoop.

 • Obi Williams

  Toch echt achterlijk land dat ze zo'n gevaarlijke stoffen langs hun grootste stad leggen, land is 3 zo groot als België en nog in een stad van 2 miljoen plaatsen. Dit hele land moet hervormd wofddn

 • Dominique Cox

  Een goede publiciteitstunt voor zijn kampanje. Er zouden nog meer landen moeten helpen.

 • Albain Van Eycke

  Eindelijk doet híj toch eens iets goed.