VS sturen oorlogsschip door Straat van Taiwan

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping.
REUTERS De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping.
Amerika heeft een marineschip door de Straat van Taiwan gestuurd, een waterweg tussen China en het autonome eiland Taiwan. Dat gebeurde een dag nadat China verklaarde dat het niet van plan is om zomaar “afstand te doen van het gebruik van geweld” bij zijn ambitie om zich te herenigen met Taiwan. De Amerikanen halen zich mogelijk de woede op de hals van Peking dat vindt dat de strategische waterweg bij China hoort. 

Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse marine gaat het om een routineoperatie, die in “overeenstemming was met het internationale recht”. Dat zei hij aan CNN. Hij voegde eraan toe dat de doortocht de “betrokkenheid van de VS aantoont voor een vrije en open Indische en Stille Oceaan”. “De Amerikaanse marine zal blijven vliegen, zeilen en opereren waar het internationaal recht dat toelaat.”

Het Taiwanese ministerie van Defensie bevestigt dat het schip er gepasseerd is en dat de situatie niet ongewoon was.

Witboek voor hereniging

Het is de zesde keer dit jaar dat de Amerikaanse marine schepen stuurt door de 180 kilometer lange Straat, die Taiwan scheidt van China. Maar de doortocht kwam er nu enkele uren nadat Peking met een witboek kwam waarin stond dat de volledige hereniging met Taiwan een van de belangrijkste doelen van China is.

“China zal en moet herenigd worden”, klinkt het in het document. “We beloven niet om af te zien van gebruik van geweld en behouden de optie om alle nodige maatregelen te nemen.” China erkent de onafhankelijkheid van Taiwan niet. Peking beschouwt het eiland als een afvallige provincie.

Ondermijning soevereiniteit China

De komst van de oorlogsbodem in de Straat van Taiwan, zal door het eiland worden gezien als een teken van steun voor het onafhankelijkheidsstreven van het land. China zei gisteren nog bereid te zijn tot oorlog als acties worden ondernomen die de Chinese soevereiniteit ondermijnen met betrekking tot Taiwan.

Mede door de handelsoorlog is de relatie tussen Peking en Washington al gespannen. Daarnaast ziet China een recente wapendeal tussen de Verenigde Staten en Taiwan als een schending van het internationale recht. Volgens China is Taiwan namelijk een afvallige provincie.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michel Van Limbergen

    Binnenkort schiet één of andere partij zijn oorlogszucht onder water en dan mag hij mee verdrinken!

  • annie dupont

    trump provoceert toch zo graag.... maar maakt geen slapende beer wakker ... china is zoveel groter dan amerika ... en ze hebben heel veel amerikaans kapitaal in handen , de schulden van amerika !!!

  • Gino Denil

    Het communisme kwam na het nationalisme van Chiang Kai-shek. Taiwan heeft het oorspronkelijke regime behouden en de rest van China kende een revolutie. Dus eigenlijk is China het afvallige deel. Ook al erkennen de meeste landen in de wereld Taiwan niet omdat ze zich onder druk laten zetten door China. Ook ons land niet.