VS sturen minister van Volksgezondheid naar Taiwan: hoogste bezoek in decennia

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar (rechts) met achter hem de Amerikaanse president Trump.
AFP De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar (rechts) met achter hem de Amerikaanse president Trump.
De Verenigde Staten sturen met minister van Volksgezondheid Alex Azar de hoogste vertegenwoordiger sinds 1979 op bezoek naar Taiwan. Daarmee wekken de VS naar verwachting de woede van China, dat Taiwan niet als staat erkent en het eiland ziet als een afvallige Chinese provincie.

Tijdens zijn bezoek zal Azar in gesprek gaan met de Taiwanese president Tsai Ing-wen, laat het ministerie van Buitenlandse zaken van dat land weten. "Taiwan is een voorbeeld in transparantie en samenwerking op het gebied van gezondheid in de wereld gedurende de Covid-19-pandemie en lang daarvoor", zegt Azar in een verklaring.

"Ik kijk ernaar uit om de steun van president Trump over te brengen voor Taiwans internationale leiderschap op gebied van gezondheid, en ons gezamenlijke geloof te onderstrepen dat vrije en democratische maatschappijen het beste model zijn om gezondheid te bevorderen", aldus Azar.

“Historische reis”

Zijn ministerie noemt de reis "historisch". Net als de meeste landen hebben de VS geen formele diplomatieke banden met Taiwan. Wel is het land Taiwans grootste wapenleverancier en steunpilaar in de internationale arena. 

In maart tekende president Donald Trump nog een nieuwe wet die meer steun aan Taiwan voorziet. China dreigde toen met vergelding, maar zei er niet bij hoe het dat wil doen.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar.
AP De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar.