VS sturen militairen om ontvoerde meisjes te zoeken

AFP
De Verenigde Staten hebben ongeveer 80 militairen naar Tsjaad gestuurd. Zij moeten helpen bij de zoektocht naar de meer dan 200 Nigeriaanse meisjes die vorige maand door de terreurgroep Boko Haram in het noordoosten van buurland Nigeria werden ontvoerd.

President Barack Obama heeft dat in een bief aan de Amerikaanse volksvertegenwoordiging geschreven. De militairen zullen in Tsjaad blijven tot hun steun bij de zoektocht niet meer nodig is, aldus de president. Zij zullen onder meer verkenningsvluchten uitvoeren boven het noorden van Nigeria en de gebieden eromheen.

De meisjes werden ontvoerd bij een school in Chibok in het noordoosten van Nigeria, niet ver van de grens met Tsjaad en Kameroen. Deze maand doken zij op in een video waarin Boko Haram-leider Abubakar Shekau zegt dat hij hen vrijlaat in ruil voor gevangen strijders van zijn organisatie.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie sloot afgelopen weekend een overeenkomst met Nigeria over de uitwisseling van informatie van de inlichtingendiensten. Ook hebben de Amerikanen ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en medewerkers van de federale recherche FBI naar het Afrikaanse land gestuurd om bij de zoektocht te helpen.