VS sturen militairen en Patriot-raketten naar Saudi-Arabië

Amerikaans president Donald Trump met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman tijdens een ontmoeting in het Witte Huis op 24 juli 2019.
AFP Amerikaans president Donald Trump met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman tijdens een ontmoeting in het Witte Huis op 24 juli 2019.
De Verenigde Staten zullen ongeveer tweehonderd soldaten en Patriot-raketten naar Saudi-Arabië sturen "in het licht van de recente aanvallen" die Washington Teheran toedicht, zo heeft het Pentagon vandaag bekendgemaakt.

"Deze ontplooiing versterkt de luchtverdediging en verdediging van het koninkrijk tegen raketten", zei woordvoerder Jonathan Hoffman. Hij riep "andere landen" op "bij te dragen aan een internationale inspanning om de defensie van Saudi-Arabië op te voeren". 

De VS rusten Saoedi-Arabië tevens uit met vier radarsystemen. Daarbovenop lopen voorbereidingen voor het sturen van meer mankracht en uitrusting voor het geval dit nodig zou zijn. 

Het Pentagon beklemtoonde vandaag dat er reeds een “beduidende aanwezigheid” van Amerikaanse soldaten in de regio is.

Saudi-Arabië werd bijna twee weken geleden getroffen door een zware luchtaanval gericht tegen twee oliefaciliteiten. Daardoor moest noodgedwongen ongeveer vijf procent van de wereldwijde olieproductie stop worden gezet. Vermoedelijk zit Iran achter de aanval.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sharon Debeul

  De cowboy's willen alles met wapens oplossen ook in eigen land, terwijl dat wapengekletter juist aan de basis ligt van de mondiale conflicten waarin de VS steeds de aanstoker ervan is of toch betrokken partij is van het aanstoken.

 • Filiep Lapeire

  En Donald kennende zal er wel een stevig prijskaartje tegenover staan!

 • Pieter Janssens

  Zouden de juist gerichte raketten die ze niet gezien hebben op radar niet van een US oorlogsbodem komen uit de Perzische Golf. Want zeg nu eerlijk, als Iran raketten kan zenden zonde dat het gezien wordt over de Golf en land... dan zijn ze goed bezig ginder.

 • Gerard Braeckmans

  Ik had het al gedacht: als er troepen mogen gestationeerd worden volgen de wapens wel.

 • Mohamed Kabbal

  Patriotraketten van een paar miljoen euro's en dan hebben ze het nog moeilijk tegen arme Houthies op sandalen. Als je weet dat zij het luchtruim bewaken en zij bezitten de zee, Amerika en Israël helpen hen aan wapens, hun bondgenoten vechten aan hun zijde en toch winnen ze niet van Jemen dan schort er toch iets.