VS steunen Britten: "Rusland verantwoordelijk voor vergiftiging Russische dubbelspion"

H.R. McMaster met Nikki Haley.
Getty Images H.R. McMaster met Nikki Haley.
Rusland is "verantwoordelijk" voor de vergiftiging van de vroegere Russische spion Sergej Skripal in Groot-Brittannië. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley tijdens een door Londen gevraagde spoedzitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd.

"Wij denken dat Rusland verantwoordelijk is", zei Haley, eraan toevoegend dat het "geen geïsoleerd incident is". "Wij praten hier over het gebruik van chemische wapens door een lid van de (Veiligheids)Raad op het territorium van een ander lid van de Raad", aldus de Amerikaanse ambassadrice volgens het Britse SkyNews.

"De VS zijn absoluut solidair met het Verenigd Koninkrijk", zei de Amerikaanse diplomate. "Indien we niet meteen concrete maatregelen nemen om dit nu aan te pakken, zal Salisbury (de Engelse plaats waar Skripal en zijn dochter vergiftigd zijn gevonden) niet de laatste plaats zijn waar we scheikundige wapens gebruikt zien.... Dit is een bepalend moment", zei Haley volgens een tweet van het NBC News.

AFP

Witte Huis steunt uitzetting diplomaten

Later liet ook het Witte Huis weten dat de Verenigde Staten achter de Britse beschuldiging staan. De Amerikaanse regering steunt het besluit van Groot-Brittannië om 23 Russische diplomaten uit te zetten. De aanval "past in het gedragspatroon waarin Rusland maling heeft aan de internationale rechtsorde, de soevereiniteit en veiligheid van landen wereldwijd bedreigt en pogingen doet om westerse democratische instituties en processen te ondermijnen", aldus de verklaring.

"Russische bedreigingen werken niet"

De Russische "ontkenning, afleiding en bedreigingen" zullen Groot-Brittannië bovendien niet afschrikken, zei de Britse ambassadeur Jonathan Allen. "Er is geen alternatieve conclusie dan dat de Russische staat verantwoordelijk is voor de poging tot moord" en voor het "bedreigen van het leven van andere Britse burgers in Salisbury".

"Wij spreken niet de taal van ultimatums", zei de Russische ambassadeur Vassilly Nebenzia in verband met de deadline die de Britse premier Theresa May had gesteld voor een antwoord van Moskou. De Russische diplomaat zei dat May een "hysterische atmosfeer" heeft geschapen door Rusland te beschuldigen.

Moskou heeft niettemin het Foreign Office een nota gestuurd met de vraag om stalen van de scheikundige substantie te sturen en om een gezamenlijk onderzoek te vragen, zei Nebenzia. "Wij zijn beleefd".

Hij suggereerde dat Sherlock Holmes misschien beter geplaatst zou zijn om het onderzoek te voeren dan Scotland Yard.

AP33 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Erik Desloover

  Feit is zenuwgas en dit is not done

 • Karel Valgaern

  Als zij zo snel exact weten welk gas het is, kennen zij ook de samenstelling ervan. Dan hebben de VS die samenstelling ook, Israel mogelijks, en misschien nog enkele landen. Een kleine hoeveelheid dan produceren zou mogelijk moeten zijn. En wie heeft er het meeste belang bij een nieuwe koude oorlog? De wapenindustrie, zowel de britse, de amerikaanse als die van Rusland. Misschien eerder in die richting zoeken?

 • Danielle Duym

  Instinctief zou ik erover zeggen dat niets is wat het lijkt. Zonder feiten, is het dus beter om geen conclusies te trekken.

 • Pascal Fransen

  Werner van der kelen, Trump is geen haar beter, lang geleden dat een Amerikaanse president nog zo oorlogzuchtig was

 • peter deman

  Wat een onzin is dat nu. De economie doet het helemaal niet slecht in de USA. Wat moeten ze doen ? De britten aan hun lot overlaten ? Het is niet omdat wij hier op een zinkend schip zitten dat we iedereen mee moeten sleuren in onze val.