VS: “Sterke indicaties dat Syrisch regime chemische aanval uitvoerde in Idlib”

De Verenigde Staten hebben "indicaties" dat het regime van Bashar al-Assad een chemische aanval heeft uitgevoerd in Syrië. De VS waarschuwen voor vergeldingsacties.

In een mededeling maakt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken melding van een "vermeende chlooraanval in het noordwesten van Syrië". Die zou op 19 mei 's ochtends hebben plaatsgevonden in de buurt van de stad Idlib.

Volgens woordvoerder Morgan Ortagus van Buitenlandse Zaken maakt deze nieuwe “vermeende aanval deel uit van een gewelddadige campagne van het regime, die het staakt-het-vuren schendt dat miljoenen burgers in de provincie Idlib beschermt”. “De aanvallen van het regime op gemeenschappen in het noordwesten van Syrië moeten stoppen", klonk het streng.

“Snelle en gepaste reactie”

“We waarschuwen opnieuw, als het regime van Assad chemische wapens gebruikt, zullen de Verenigde Staten en hun bondgenoten snel en gepast reageren”, besloot Ortagus. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is er geen bewijs dat het Syrisch regime zondag een chemische aanval heeft uitgevoerd in het noordwesten van het land. 

Rode lijn

 Voor de Amerikaanse president Donald Trump is het gebruik van chemische wapens een rode lijn en hij kondigde eerder al twee vergeldingsaanvallen aan tegen doelwitten van het regime: in april 2017 als een reactie op een aanval met saringas en een jaar later, samen met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, als een reactie op een chemische aanval op de burgers van Douma.

Sinds eind april worden het jihadistische bolwerk Idlib en de nabijgelegen provincie Hama regelmatig gebombardeerd door de regeringstroepen van Bashar al-Assad en zijn Russische bondgenoot. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alexandre Nikolaev

  Zoals altijd, een eigen mening uiten zonder enige wéét.... US...

 • Paul De Mol

  "Sterke indicaties", dat is tegenwoordig de VS-codetaal voor "we hebben iets verzonnen" of "we hebben zelf iets in elkaar gezet".

 • willem merken

  Trump gaat reageren, Poetin gaat daarop reageren, Assad krijgt de lachkramp als die 2 met elkaar gaan vechten, Erdogan profiteerd ervan om de zo door hem verwenste koerden aan te vallen. En dan gaat Iran zich moeien en dus ook de Saoudies. En de KORAN zegt gij zult niet doden.

 • Jan Verstrepen

  Dat liedje zingen ze daar nu al jaren, doe er iets aan in plaats van erover te zeveren.