VS stellen tanks en artillerie op in Oost-Europa

Een Amerikaans Bradley-gevechtsvoertuig neemt deel aan een militaire oefening in Polen.
EPA Een Amerikaans Bradley-gevechtsvoertuig neemt deel aan een militaire oefening in Polen.
De Verenigde Staten gaan tanks, artillerie en ander militair materieel opstellen in Oost- en Centraal-Europa. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Ash Carter bekendgemaakt.

De Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen), Bulgarije, Roemenië, Polen en Duitsland hebben ermee ingestemd Amerikaans wapentuig op hun grondgebied te installeren. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter gezegd tijdens een bezoek aan de Estse hoofdstad Tallinn.

De plaatsing van Amerikaans militair materieel is een reactie op de Russische interventie in Oekraïne. Nadat Rusland de Krim vorig jaar annexeerde kwamen de leiders van de NAVO overeen om het aantal militaire oefeningen en troepen in het oosten van Europa op te voeren. Ze beslisten ook om militair materieel op te slaan voor gebruik in noodgevallen.

Een lijst van het Amerikaanse leger maakt gewag van zo'n 250 tanks, gevechtsvoertuigen en automatische howitzers. De hoeveelheid materieel dat er in elk land wordt opgeslagen zou genoeg zijn voor een compagnie (zo'n 150 soldaten) of een bataljon (ongeveer 750 soldaten). Het gros van het wapentuig bevindt zich al in Europa, aldus regeringsmedewerkers.

De Verenigde Staten hadden nog niet bekendgemaakt waar in Europa ze hun wapentuig zouden installeren, maar het nieuws van de plannen werd vorige week al door Moskou veroordeeld. Volgens een hoge Russische defensiefunctionaris is de stationering van tanks en zware wapens in NAVO-lidstaten aan de Russische grens de meest agressieve daad van de VS sinds de Koude Oorlog.

De Russische president Vladimir Poetin kondigde daarop aan dat Moskou meer dan veertig intercontinentale ballistische raketten aan zijn nucleaire arsenaal zou toevoegen.

Roemeense tanks nemen deel aan een gezamenlijke militaire oefening met de Verenigde Staten en Bulgarije.
EPA Roemeense tanks nemen deel aan een gezamenlijke militaire oefening met de Verenigde Staten en Bulgarije.

Hybride oorlogsvoering

Rusland ontkent dat het soldaten of wapens naar de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne heeft gestuurd. Naburige NAVO-landen, zoals de Baltische staten waar ook een Russische minderheid woont, maken zich zorgen dat de onrust in Oekraïne naar hen zal overwaaien.

Volgens de VS toont de crisis in Oekraïne aan hoe belangrijk het is te kunnen reageren op "hybride oorlogsvoering", de mix van ongeïdentificeerde troepen, propaganda en economische druk die Rusland volgens het Westen in Oekraïne heeft toegepast.

Een deel van die verdediging moet ook bestaan uit cyberdefensie, aldus Carter. Hij kondigde de oprichting van een NAVO-cybercenter in Estland aan, dat lidstaten moet helpen bij het opmaken van cyberdefensiestrategieën.