VS-Senaat wil snelle oplossing voor afluisterverbod NSA

Het was de Republikeinse senator Rand Paul, die de nieuwe afluisterwetgeving (tijdelijk) blokkeerde.
AP Het was de Republikeinse senator Rand Paul, die de nieuwe afluisterwetgeving (tijdelijk) blokkeerde.
De Amerikaanse Senaat wil zo spoedig mogelijk een oplossing voor het (tijdelijke) gebrek aan wettelijke dekking voor het afluisterprogramma van de geheime dienst NSA.

De deadline, om voor zondag om middernacht de Patriot Act te verlengen, werd niet gehaald door onenigheid binnen de Republikeinse partij. Sommigen onder hen hadden moeite met het onevenwicht tussen "veligheid" en "privacy". De Patriot Act is een direct gevolg van 9/11 en heeft tot doel, de "terreur" te bestrijden.

Blijkbaar denken de Senatoren nu aan het goedkeuren van een nieuwe wet, de Freedom Act, een kopie van de Patriot Act met lichte accentswijzigingen. De enige wetgevende verandering wordt, waar alle data moeten worden opgeslagen: niet meer bij de NSA zelf, maar bij de telecommaatschappijen.

Dat ontwerp heeft onlangs reeds het imprimatur van het Huis van Afgevaardigden gekregen. Tot de "hervorming" van het NSA-telefoontapprogramma had president Barack Obama vorig jaar opgeroepen.

De nieuwe wet heeft reeds een horde genomen, want het "hogerhuis" van het Amerikaanse Congres besliste met 83-14 stemmen om het debat omtrent de Freedom Act te limiteren.