VS schorten kritisch China-rapport op

Met het oog op de dooi met Peking heeft de Amerikaanse regering de publicatie van een kritisch rapport over de Chinese wisselkoersen opgeschort. In de maanden die volgen komt er in plaats daarvan een reeks internationale topvergaderingen "die momenteel de beste manier lijken om de Amerikaanse belangen te dienen", verklaarde minister van Financiën Timothy Geithner.
 
Langverwachte rapport
Het Amerikaans Congres had de druk op Geithner verhoogd om het langverwachte rapport op 15 april vrij te geven, enkele dagen voor een bezoek van de Chinese president Hu Jintao aan Washington. Door het document voorlopig niet te publiceren, hoopt de Amerikaanse regering China vermoedelijk gunstig te stemmen.
 
Export vergroten
De Verenigde Staten denken dat Peking de koers van de Chinese yuan kunstmatig laag houdt om de export te vergroten. Net als Europa willen de VS dat China de koers van de yuan aanpast. Afgelopen vrijdag spraken de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao een uur lang telefonisch met elkaar, volgens staatspersbureau Xinhua onder meer over de economie. (dpa/afp/ddh)