VS schaft heffingen op staal en aluminium uit Canada en Mexico af

AP
Canada en de Verenigde Staten hebben een akkoord bereikt over de afschaffing van de invoerrechten op staal en aluminium. Dat hebben beide landen bekendgemaakt. Ook schrapt de VS de heffingen op Mexicaans staal en aluminium, zei Amerikaans president Donald Trump.

“We hebben juist een akkoord bereikt met Canada en Mexico en we zullen onze producten in die landen verkopen zonder invoerheffingen, of hoge invoerheffingen, op te leggen”, zei president Trump. De invoerheffingen vormden een groot struikelblok in de onderhandelingen over een nieuwe handelsdeal tussen de drie Noord-Amerikaanse landen, die het vrijhandelsakkoord NAFTA moet vervangen.

Trump legde Canada en Mexico bijna een jaar geleden een importheffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium op. Dat deed hij officieel om de nationale veiligheid te waarborgen. De heffingen zorgden echter voor wrevel vanuit de buurlanden. Canada reageerde met eigen heffingen op Amerikaanse producten.

Herinvoering?

Zowel de Amerikaanse als de Canadese heffingen zullen ten laatste over twee dagen weer opgeheven worden. Beide landen gaan ook akkoord om de hangende zaken bij de Wereldhandelsorganisatie over de kwestie te beëindigen, klinkt het in de gezamenlijke mededeling. 

De Verenigde Staten houden de deur wel nog op een kier voor de herinvoering van de maatregelen. Volgens het akkoord gaan beide Noord-Amerikaanse landen er namelijk op toezien dat “staal dat oneerlijk gesubsidieerd is en/of verkocht wordt aan dumpingprijzen” niet geïmporteerd mag worden en dat overscheping van staal gemaakt in derde landen wordt verhinderd. 

“Indien de import van aluminium- of staalproducten tijdens een periode gewichtig stijgt ten opzichte van de historische handelsvolumes (...) mag het importerende land heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium opleggen”, klinkt het nog.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.