VS sanctioneren legerchefs Myanmar om etnische zuiveringsacties

De bevelhebber van het leger van Myanmar, Min Aung Hlaing, mag de VS niet meer in.
AFP De bevelhebber van het leger van Myanmar, Min Aung Hlaing, mag de VS niet meer in.
De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan een legerchef en drie andere Myanmarese militaire verantwoordelijken voor de "etnische zuivering" van Rohingya-moslims. Dat meldt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vandaag in een mededeling.

De bevelhebber van het leger, Min Aung Hlaing, zijn nummer twee Soe Win en twee generaals Than Oo en Aung Aung, mogen de VS niet binnen, net zoals hun naaste familie, klinkt het.

"De Amerikaanse regering is de eerste die publiekelijk optreedt tegen de verantwoordelijken van het leger van Myanmar", verklaart Pompeo. "We hebben voor deze individuen gekozen op basis van geloofwaardige informatie over de betrokkenheid van deze leiders bij ernstige mensenrechtenschendingen.”

Genocide

De minister van Buitenlandse Zaken is ook "bezorgd" omdat de Myanmarese regering "de daders niet verantwoordelijk heeft gehouden" voor het geweld. Meer dan 740.000 Rohingya waren in 2017 gevlucht naar het naburige Bangladesh door het aanhoudende geweld van het Myanmarese leger, dat VN-onderzoekers een "genocide" noemden.

Pompeo, die sprak over "etnische zuivering", veroordeelde in zijn mededeling ook de vrijlating van de soldaten die verantwoordelijk zijn voor een bloedbad op Rohingya-moslims. Min Aung Hlaing liet hen "na amper enkele maanden" in mei vrij.

De aanklager van het Internationaal Strafhof ICC zal een onderzoek instellen naar de vermeende deportatie van Rohingya-moslims door Myanmar naar Bangladesh. Dat kan beschouwd worden als een misdrijf tegen de menselijkheid.

Minister van Buitenlandse Zaken Aung San Suu Kyi, de de facto leider van Myanmar,(links) en legerleider Min Aung Hlaing (rechts). De laatste mag de VS niet meer in.
AP Minister van Buitenlandse Zaken Aung San Suu Kyi, de de facto leider van Myanmar,(links) en legerleider Min Aung Hlaing (rechts). De laatste mag de VS niet meer in.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • mark germanus

    Daar zullen die zich niet veel van aantrekken !

  • luc vanessa

    dat amerika eerst voor eigen deur veegt ! ze schenden de mensenrechten zelf en hebben een rascistische president en dan gaan ze het vingertje gebruiken tegen andere landen ! kijk eerst in de spiegel amerika(trump)