VS/Rusland willen vooruitgang boeken omtrent raketschild

Robert Gates, Condoleezza Rice en Dimitri Medvedev ontmoetten elkaar vandaag in Moskou.
UNKNOWN Robert Gates, Condoleezza Rice en Dimitri Medvedev ontmoetten elkaar vandaag in Moskou.

Moskou en Washington willen "vooruitgang boeken" inzake hun meningsverschillen omtrent het Amerikaanse raketschild en het START-verdrag over de beperking van strategische wapens. Dit heeft de nieuw verkozen Russische president Dimitri Medvedev vandaag gezegd, het belang van goede betrekkingen met Washington beklemtonend.

"Wij hebben nog kwesties waarover er (menings)verschillen zijn: het raketschild en het START-verdrag. Maar wij hebben de wil om vooruitgang te boeken", zei Medvedev naar aanleiding van een ontmoeting in het Kremlin met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, en haar collega van Defensie Robert Gates. Die zijn naar Moskou getrokken om de praten over veiligheid en strategische kwesties. Nu nog eerste vicepremier, is Medvedev de opvolger van president Vladimir Poetin.

Intense onderhandelingen
Medvedev zei dat er de Amerikaans-Russische gesprekspartners "intense onderhandelingen" wachten. Rusland is niet te spreken over de elementen van zijn raketschild die Washington in Polen en Tsjechië wil inplanten, en is ook niet opgezet over de uitbreiding van de NAVO tot aan zijn grenzen.

Tijdens een soortgelijke ontmoeting sloeg Poetin in oktober 2007 Rice en Gates (figuurlijk) in het gezicht door te dreigen zich terug te trekken uit het Verdrag over de Intermediaire Nucleaire Strijdkrachten INF. Tevens staat het eind 2009 aflopende START-verdrag op het spel, waarin de toenmalige Sovjetunie en de VS zich ertoe verbonden hebben hun strategisch nucleair arsenaal te limiteren.

Verzoenende taal van Poetin
De afscheidnemende president Vladimir Poetin sprak vandaag echter een verzoenende taal na zijn ontmoeting met de twee Amerikaanse ministers. Zonder in details te treden, zei hij dat Washington en Moskou "omtrent enkele problemen" hun meningsverschil hebben bijgelegd. Hij voegde eraan toe van zijn Amerikaanse collega George Bush een persoonlijke brief te hebben gekregen die "een zeer ernstig document is dat wij gedetailleerd hebben onderzocht. Indien we erin slagen een akkoord te bereiken over de inhoud, zullen wij kunnen zeggen dat wij een productieve dialoog hebben". (afp/dpa/sps)