VS-regering vecht strenge immigratiewet Arizona aan

De politiecontroles die door de nieuwe wet mogelijk worden, zijn naar Amerikaanse normen ongemeen streng.
UNKNOWN De politiecontroles die door de nieuwe wet mogelijk worden, zijn naar Amerikaanse normen ongemeen streng.
De federale overheid in de VS gaat de omstreden immigratiewet van de deelstaat Arizona aanvechten voor de rechter. Volgens Justitie is de wet in strijd met de Amerikaanse grondwet.

De rechtszaak werd gisteren aangespannen in Phoenix. Volgens de federale regering is het haar exclusieve bevoegdheid om een immigratiebeleid te voeren. Maar volgens politici in Arizona, dat grenst aan Mexico, was precies het gebrek aan federaal beleid de aanzet voor de lokale immigratiewet.

"Raciale controles"
Die wet, die eind deze maand in werking zou treden, bepaalt dat agenten het recht hebben om immigranten naar hun papieren te vragen, ook bij reguliere verkeerscontroles. In Europa is zoiets weinig opzienbarend, maar in de VS is deze maatregel controversieel. Critici vrezen dat het aanzet tot raciale controles. De politie heeft dan weer twijfels over de haalbaarheid.

De federale regering hoopt dat de inwerkingtreding van de wet kan worden opgeschort zolang de rechtszaak loopt.

Meerderheid vóór strenge maatregelen
Burgerrechtenbewegingen zijn tevreden met de rechtszaak. Ze hopen dat dit ook andere staten zal tegenhouden om strengere immigratiewetten te stemmen. "Over het hele land worden gelijkaardige wetten overwogen en die moeten allemaal gestopt worden", verklaarde Shuya Ohno van 'Reform Immigration for America'.

Uit rondvragen blijkt wel dat een meerderheid van de Amerikanen - zo'n 60 procent - voorstander is van maatregelen om de illegale migratie in te dijken. In Arizona leven naar schatting 460.000 illegalen. (afp/tw)