VS openen onderzoek naar bombardement ziekenhuis, Obama betuigt medeleven

AP
De Verenigde Staten gaan er alles aan doen om te achterhalen hoe heeft kunnen gebeuren dat een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen werd gebombardeerd in de provincie Kunduz. "In samenwerking met de Afghaanse regering zoeken we dit tot op de bodem uit'', aldus minister van Defensie Ash Carter. Bij het bombardement, dat werd uitgevoerd door een door de Amerikanen geleide coalitie, vielen zeker negentien doden. President Obama betuigde gisteren zijn medeleven met de slachtoffers en hun families en spreekt over "een tragedie".

Carter verklaarde dat Amerikaanse en Afghaanse troepen de afgelopen dagen felle gevechten voerden met Talibanstrijders in het gebied rond het ziekenhuis. Volgens het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaten er strijders van de Taliban in het ziekenhuis. Het Amerikaanse leger bevestigde dat er een luchtaanval was uitgevoerd, die "mogelijk voor 'collateral damage' heeft gezorgd bij een nabijgelegen medische faciliteit''.

In de verklaring van het Amerikaanse leger werd niet gerept over excuses voor het bombardement. Die zouden zijn gemaakt door de Amerikaanse generaal John F. Campbell, zo liet een woordvoerder van de Afghaanse president Ashraf Ghani eerder op zaterdag weten. Campbell zou Ghani hebben gebeld om excuses te maken. Andere bronnen stelden dat hij alleen zijn condoleances had overgebracht.

President Obama betuigde vandaag officieel zijn medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden. "We zullen de resultaten van de onderzoek afwachten alvorens een definitief oordeel te vellen over de omstandigheden van deze tragedie", zo luidt het in zijn persbericht.

De Verenigde Naties hebben het bombardement scherp veroordeeld en eisen een transparant onderzoek. "Deze ramp is uitermate tragisch, er valt geen excuus voor te geven'', aldus het hoofd van de mensenrechtenorganisatie van de VN, prins Zeid Ra'ad al-Hussein. "Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad.''

Volgens AzG zijn twaalf van de negentien doden medewerkers van de hulporganisatie. Daarnaast vonden vier oudere patiënten en drie kinderen de dood. De hulporganisatie vreest dat het dodental nog zal lopen, aangezien er ook 37 mensen zwaargewond raakten en tientallen nog worden vermist.

Als na gerechtelijk onderzoek blijkt dat dit een opzettelijke aanval was, dan hebben we het mogelijk over een oorlogsmisdaad

VN
AP
AP