VS-Ministerie van Justitie verlaagt strafeis tegen Trump-adviseur Stone na klacht van Trump

Roger Stone
REUTERS Roger Stone
Het Amerikaanse ministerie van Justitie vindt de geëiste celstraf tegen een oud-adviseur van president Trump te hoog. Aanklagers vroegen gisteren de rechter om Roger Stone een straf van maximaal negen jaar op te leggen, maar een dag later zegt het ministerie daarop terug te komen. Kort nadat dat bekend werd, deelden alle vier de aanklagers aan de rechtbank mee met de zaak te stoppen.

Stone werd in november schuldig bevonden op zeven punten, onder meer voor liegen tegen het Congres en belemmering van de rechtsgang in het kader van de verkiezingscampagne van 2016. Volgens de aanklagers moet hij volgens de richtlijnen een straf tussen 7 jaar en 3 maanden en maximaal 9 jaar krijgen.

Die eis wekte de woede van Trump, die op Twitter zei het "zeer oneerlijk" te vinden. "Kan deze gerechtelijke dwaling niet toestaan!", voegde hij eraan toe.

Experts zetten vraagtekens bij de draai van het ministerie. Ze vragen zich af in hoeverre aanklagers onder druk staan van het Witte Huis. Ook de Democraten zijn verontwaardigd over het besluit. Volgens senator Chuck Schumer denkt Trump dat hij het ministerie van Justitie kan gebruiken om zijn eigen vijanden te vervolgen en zijn vrienden te helpen.

Trump ontkent dat hij het ministerie heeft beïnvloed en zegt met niemand daar gesproken te hebben. Op de vraag van journalisten of hij Stone eventueel gratie wil verlenen, wilde hij geen antwoord geven. De federale rechter bepaalt op 20 februari de strafmaat voor de voormalige politieke adviseur en campagnemedewerker van de president.

Meer over Roger Stone en de zaak die tegen hem werd aangespannen lees je hier
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  En zeggen dat de Republikeinen die Trump hebben vrijgesproken, dachten dat hij nu "zijn lesje wel geleerd had"! Integendeel: hij gaat nu nog driester te werk! Gelukkig is de algemene verontwaardiging hierover groot. Het zegt genoeg dat die 4 aanklagers collectief zijn opgestapt.

 • Danny Van Veirdegem

  Mike Bemelmans , denk dat je niet goed het artikel gelezen hebt , zijn wel de republikeinen die het vragen om de straf te verminderen.....

 • Herbert Verbeeck

  Tja. Als rechtspraak puur partijgeoriënteerd is zoals in Amerika, louter twee kampen, krijg je zulke zaken. En deze president tast constant de grenzen af. Je eet wat je gezaaid hebt.

 • guido Bervoets

  Dankzij Donald J. Trump zijn de Verenigde Staten een tweede Turkije en een extreemrechtse staat geworden. De oppositie wordt vervolgd en ontslagen en zijn vrienden ontspringen de dans. Trump is Erdogan 2.0 van de VS.

 • stefan crama

  Scheiding der machten in wat de grootste democratie van de wereld zou moete zijn!!! Goed bezig daar.