VS-minister van Financiën belt met topbankiers in de hoop financiële markten te kalmeren

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin
AP De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin
De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, heeft zes topbankiers in zijn land zondag opgebeld in een poging de financiële markten te kalmeren met het oog op de zogenoemde shutdown. Er is volgens Mnuchin voldoende geld beschikbaar voor kredieten aan consumenten en het bedrijfsleven.

Op Twitter maakte hij bekend telefonisch te hebben overlegd met de CEO's van de zes grootste banken in de VS, de Bank of America, Citibank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley en Wells Fargo.

Maandag voert hij in de speciale werkgroep van president Trump voor financiële markten, waarvan Mnuchin voorzitter is, overleg met bestuurders van de Fed, de Securities and Exchange Commission (SEC) en andere betrokken leiders in de financiële wereld. Daarin wordt besproken hoe de normale gang van zaken op de financiële markten kan worden zeker gesteld.

Amerikaanse aandelen zijn de afgelopen weken flink gedaald uit vrees voor een afnemende economische groei. "We blijven een sterke groei zien in de Amerikaanse economie met robuuste bijdragen van zowel consumenten als bedrijven", schrijft Mnuchin in zijn verklaring. Ook stelt hij dat ondanks de shutdown medewerkers op zijn departement de kerntaken blijven uitvoeren.

Het Congres en het Witte Huis bereikten vrijdag geen overeenstemming over een nieuwe staatsbegroting. Wegens de shutdown zijn honderdduizenden ambtenaren naar huis gestuurd en krijgen zij geen salaris. Dat komt op een moment dat veel nervositeit heerst op de financiële markten.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lisette Theunis

    De ongrduldige bankiers van de FED mogen de volgende renteverhogingen nu wel op hun buik schrijven. Het kan natuurlijk ook zijn, dat vandaag door de gelande koersdalingen bij enkele grootbanken enorme bedragen zijn binnengeharkt...

  • Annie Vanweydeveldt

    De volgende financiële meltdown is begonnen. Volgend jaar gaan we naar een volledige instorting van de financiële markten.

  • eric reynebeau

    De republikeinen en Trump hebben op 2 jaar de economie ,die na 2008 onder Obama uit de put gekropen was, terug de nek afgedraaid. Het ontketenen van een handelsoorlog met China was zijn stomste zet van veel dommigheden en zal als een boemerang op Amerika en de wereldeconomie terugkeren.