VS "locked and loaded" als Syrisch regime opnieuw gifgas gebruikt

De Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzya in gesprek met zijn Amerikaanse collega Nikki Haley tijdens de zitting van de Veiligheidsraad.
REUTERS De Russische VN-ambassadeur Vasily Nebenzya in gesprek met zijn Amerikaanse collega Nikki Haley tijdens de zitting van de Veiligheidsraad.
De Verenigde Staten zijn bereid opnieuw in actie te komen als de Syrische regering weer chemische wapens gebruikt. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley zei tijdens de zitting van de VN-Veiligheidsraad dat de Verenigde Staten "locked and loaded" of gevechtsklaar zijn, als het Syrische regime het giftige gas opnieuw gebruikt. 

De Veiligheidsraad is er volgens haar niet in geslaagd om diegenen die chemische wapens gebruiken ter verantwoording te roepen, en dan vooral door Rusland. Rusland sprak zes keer zijn veto uit tegen resoluties die het gebruik van chemische wapens aankaartten, wat volgens Haley groen licht gaf aan Syrië om zijn wapenprogramma verder te zetten en te gebruiken tegen burgers.

De luchtaanvallen die de VS samen met het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk uitvoerden, waren gerechtvaardigd als vergelding voor het gebruik van chemische wapens door het Syrische regime, stelde Haley. 

"Hooligans"

Het Russische ontwerp van resolutie dat de westerse aanvallen op Syrië aan de Verenigde Naties veroordeelde, werd niet aanvaard. Voor een goedkeuring had het ontwerp negen stemmen nodig, maar het kreeg er slechts drie. Acht landen stemden tegen en vier landen onthielden zich.

De ontwerpresolutie van vijf paragrafen, die weinig kans maakte om de vereiste negen stemmen voor de goedkeuring ervan te halen, maakte gewag van een "grote ongerustheid" over de "agressie" tegen een soevereine staat, die volgens Moskou "het internationale recht en het Handvest van de Verenigde Naties" schendt. Uiteindelijk stemden enkel Rusland, China en Bolivia voor het ontwerp. 

De Russische ambassadeur bij de VN, Vassily Nebenzia, uitte eerder vandaag felle kritiek op de aanval op Syrië. Hij stelde dat de Amerikanen en hun bondgenoten het internationale recht aan hun laars lappen. Zij zouden de Veiligheidsraad negeren en daarmee het gezag van het orgaan ondermijnen. Nebenzia had het over een neokoloniaal optreden dat herinnert aan het gedrag van "hooligans". De ambassadeur noemde de aanval ook een agressieve daad van Amerika en zijn bondgenoten. Bovendien is er volgens de diplomaat geen bewijs dat een chemische aanval is uitgevoerd in Douma.

REUTERS29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • van roy jozef

  de wereld draait zo zot als een achterdeur. de evaluatie van de mens, van holbewoner tot nu. het enige bolletje dat ronddraait in de ruimte, waar de mens niet af kan. en daarop een hoop onnozelaars mer raketten.

 • Geert Matthys

  Goeie manier om VS bankroet te krijgen. Miljard dollar aanval per gasbommetje van 500 euro samengeraapt op Amazon. Assad lacht zich plat.

 • Anita Wellens

  Het Regime van de verenigde staten heeft een oorlog nodig, hun bommen en raketten moeten gedropt worden, ze moeten winst maken en meer bommen produceren. Er is geen gifgasaanval in Syria geweest.

 • Ruben Notshare

  In 2002 was er een onafhankelijke commissie in Irak op onderzoek. Deze verklaarde dat Saddam geen wmd bezat. Toch ging Amerika oorlog voeren, tegen de wens van de rest van de wereld in en gebaseerd op leugens. Gevolg : miljoenen doden en een oorlog die nog steeds duurt. Het word tijd dat de Europeese regering en media snapt dat de bevolking hier vierkant tegen is!

 • Dave Florizone

  Trump zou niet liever hebben, desnoods zet hij iets in scène, het is niet gelukt met Noord Korea dan maar met Syrië, het naïeve Europa zal hem wel volgen.