VS legt sancties op aan Iraanse buitenlandminister Zarif

Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.
AFP Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.
De Verenigde Staten hebben de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vandaag sancties opgelegd. Die omvatten de bevriezing van alle activa die Zarif in de VS zou bezitten en in een verbod op elke transactie met hem. Washington wil ook een stokje steken voor de buitenlandse reizen van Zarif.

De maatregel komt er op een moment dat de spanningen tussen beide landen opnieuw hoog oplopen. Vorige maand werden na een president besluit van Donald Trump ook sancties opgelegd aan de hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei.

Washington vindt de nieuwe sancties tegen Zarif gerechtvaardigd, omdat die namens Khamenei handelt, luidt het. "Javad Zarif implementeert de roekeloze agenda van de opperste leider van Iran en hij is wereldwijd de belangrijkste woordvoerder van het regime", verklaarde de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin.

Zarif reageerde al vrij laconiek en vroeg Washington "of de waarheid dan echt zo pijnlijk is". De beslissing van de VS zal volgens de Iraniër geen enkele impact op hem hebben omdat hij geen activa buiten Iran heeft. Hij bedankte de Amerikanen via Twitter tot slot omdat ze hem "beschouwen als zo'n grote dreiging voor hun agenda". 

Bekijk ook. Tijdlijn: het conflict tussen Iran en de VS

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Martel

  De meeste moslims hun hart ligt in Amerika en ook hun fortuin.

 • MICHELINE GEVERS

  Iran lacht hem uit.

 • Jan Van Rompaey

  De VN zijn overbodig geworden.

 • Michel Van Limbergen

  De VS kan dat allemaal en de VN staat beteuterd toe te kijken en laat alles gebeuren. Veiligheidsraad? Die is pro Amerikaans ? Men laat hier alles maar gebeuren zonder enige reaktie op de wanhouding van de VS! Wat een zwakke organisatie is me dat!

 • Mohamed Kabbal

  "Zou bezitten". De VS denken natuurlijk dat ze Iran hiermee kunnen straffen maar iemand die Amerika vijand nr 1 noemt gaat nooit zijn fortuin erin besteden.