VS leggen Chinese bedrijven sancties op wegens schendingen mensenrechten

Werknemers in een fabriek voor mobiele telefoons in China.
REUTERS Werknemers in een fabriek voor mobiele telefoons in China.
De Amerikaanse regering legt sancties op aan 28 Chinese instanties en bedrijven, die volgens de VS betrokken zijn bij mensenrechten-schendingen en misbruik van Oeigoeren en andere islamitische minderheden in de regio Xinjiang. Met de maatregel willen de Amerikanen naar eigen zeggen voorkomen dat Amerikaanse producten worden gebruikt om “weerloze minderheden” schade te berokkenen. “Er zijn geen problemen met de mensenrechten”, reageert het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

De betrokken bedrijven en instanties werden op een zwarte lijst gezet van organisaties die een risico vormen voor de nationale veiligheid of de buitenlandse beleidsbelangen. De regering van president Trump is onder meer bezorgd over de rol die de bedrijven en organisaties spelen bij de Chinese onderdrukking van de Oeigoeren, een islamitisch volk in het westen van het land.

Op de zwarte lijst staan onder andere acht Chinese tech-bedrijven zoals de surveillance-bedrijven Hikvision en Dahua. De surveillanceapparatuur van Hikvision zou gebruikt worden in interneringskampen waarin volgens schattingen 1 miljoen Oeigoeren worden vastgehouden. Volgens minister van Handel Wilbur Ross kunnen de VS de “brute onderdrukking van etnische minderheden in China niet tolereren”. 

Hikvision is marktleider op het gebied van surveillance-apparatuur, waaronder beveiligingscamera’s die wereldwijd worden verkocht. Het bedrijf en de Chinese ambassade in Washington hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

“Kampen bedoeld om extremisme aan te pakken”

China reageert misnoegd op de maatregelen van de VS. “China drukt zijn sterk ongenoegen en zijn vastberaden tegenstand uit”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Er zijn geen problemen met de mensenrechten.” 

De Chinese regering heeft altijd volgehouden dat de kampen in Xinjiang een soort trainingscentra zijn waar extremisme wordt aangepakt en mensen nieuwe vaardigheden krijgen aangeleerd. Volgens experts en activisten worden echter met name Oeigoeren en leden van andere overwegend islamitische minderheden naar de kampen gestuurd. Human Rights Watch heeft de mensenrechtenschendingen vergeleken met de Culturele Revolutie, die miljoenen doden tot gevolg had.

Naast de bedrijven staan ook nog twintig instanties op de lijst, waaronder het Departement voor Openbare Veiligheid van de autonome regio Xinjiang. De genoemde instellingen en bedrijven kunnen geen Amerikaanse producten meer kopen. 

Over een paar dagen ontmoeten Amerikaanse en Chinese officials elkaar in Washington om over de handelsoorlog tussen China en de VS te spreken. Trump liet zich daarover alvast voorzichtig optimistisch uit. “We denken dat er een kans is dat we iets heel wezenlijks kunnen doen”, aldus de president.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  schenden van de mensenrechten? De machthebbers zijn sedert Mao langzaam aan alle minderheden (niet Han-Chinezen) langzaam maar zeker aan het uitroeien. Xi-Jinping heeft dat wel een serieuze versnelling hoger gezet.

 • Marie Vanakker

  @Gino Vandenheede Als je nu echt overal spoken begint te zien door een onoverkoombare angst voor alles en nog wat, is het beter dat je geen nieuws meer leest .

 • raf janssens

  Het geweten van de wereld zou best ook eens haar eigen acties wereldwijd screenen op schendingen van de mensenrechten vooraleer het zelf spreekt. Wat natuurlijk niet betekent dat de anderen vrij zijn van zonden.

 • Jean De Grande

  Over de grond van de zaak ga (en kan) k me niet uitlaten aangezien ik er weinig tot niets over weet. Maar zijn het niet diezelfde overwegend islamitische minderheden die in Europa de boel op stelten zetten? In dat geval lijken de Chinese maatregelen gerechtvaardigd. Publicatie kan ik wel vergeten, zeker, als ik de initialen van de schrijver zie.

 • HUBERT DE HERDT

  Raar dat de Chinezen zich alles mogen veroorloven als het maar tegen Trump is.Tijdens die vorige president sliepen veel mensen onder de bruggen en werd geen enkel nieuw huis gebouwd integendeel er werden reizen ingelegd om goedkoop huizen te kopen. Nu rijd iedereen met een nieuwe wagen en word er volop gebouwd. Vraag eens aan die mensen wie een goede president is voor hen het volk. Der zijn er hier die er beter een lesje zouden aan nemen inplaats van ons te bestelen.