VS lanceren ultieme militaire communicatiesatelliet die ook tijdens kernoorlog kan functioneren

De lancering van de AEHF-4 satelliet.
AP De lancering van de AEHF-4 satelliet.
De VS hebben vandaag een militaire communicatiesatelliet gelanceerd die zelfs in de ergst denkbare situatie, een nucleair conflict, dienst moet doen, zo heeft de gezaghebbende krant Florida Today gemeld.

Van op Cape Canaveral in Florida vertrok om 6.45 uur Belgische tijd een krachtige Atlas-V draagraket van Lockheed Martin. Zowat 3,5 uur later kwam een 1,8 miljard dollar kostende militaire communicatiesatelliet vrij.

Gebouwd door Lockheed Martin gaat het om de AEHF-4-kunstmaan. Die moet zelfs bij een kernoorlog communicatie blijven verzorgen tussen de president, de opperste legerleiding en de strijdkrachten. De 6,2 ton wegende satelliet gebruikt immers frequenties die niet onder radioactieve straling te lijden hebben. Ook bewuste storingen of cyberaanvallen slaan de satelliet niet uit haar lood.

Het is de vierde satelliet uit dit programma. Data gaan tien keer sneller naar beneden dan met de Milstar-constelllatie die nog uit de jaren negentig dateert. Minpunt: veel grondstations kunnen die razendsnelle data-transmissie nog niet aan, aldus Florida Today. 

Het was de achtste lancering van het lanceerbedrijf ULA - een joint-venture van Boeing en Lockheed Martin - dit jaar, en de laatste van op Cape Canaveral voor 2018. 

AP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • frans Venloo

  Geen luchtvervuiling en geen vuiltje aan de lucht. Men bereid zich voor om elkaar geschenkjes te sturen .

 • wim van meirvenne

  Alee, af en toe eens goed nieuws, als iedereen dood is blijft deze satelliet werken.

 • Roy Cooks

  Ja, 't mag iets kosten terwijl de helft van de wereld crepeert.

 • connor macleod

  De usa blijft mij verbazen .

 • Billy Valcke

  Perfect.onze gps is dus ook veilig....of niet toch.