VS kondigen sancties af tegen Noord-Korea na mislukte top, maar Trump annuleert ze prompt omdat hij Kim "leuk" vindt

Kim Jong Un en Donald Trump.
AP Kim Jong Un en Donald Trump.
Donald Trump trekt de pas opgelegde sancties tegen Noord-Korea al weer in. Dat liet de Amerikaanse president op Twitter weten. Volgens het Witte Huis doet hij dat omdat hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un “leuk” vindt. Het ministerie van Financiën had vandaag sancties afgekondigd tegen twee Chinese rederijen die Noord-Korea zouden geholpen hebben bij het ontduiken van internationale strafmaatregelen.

“Vandaag is er aangekondigd door het Amerikaanse ministerie van Financiën dat bijkomstige grootschalige sancties toegevoegd zullen worden aan de reeds bestaande sancties tegen Noord-Korea. Ik heb vandaag de terugtrekking van die bijkomende sancties bevolen”, aldus Trump op Twitter.  Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Sarah Sanders, komt de beslissing er omdat Trump de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un “leuk” vindt en hij niet denkt dat deze sancties nodig zullen zijn. 

Amerikaanse mediaberichten berichtten het om de eerste sancties van Washington tegen Pyongyang ging sinds de mislukte top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en Trump van eind februari in Hanoi.

"We willen uitdrukkelijk duidelijk maken dat rederijen, die met bedrieglijke tactieken de illegale handel met Noord-Korea camoufleren, zichzelf blootstellen aan een groot risico", aldus de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Het ministerie van Financiën reageerde nog niet op de latere uitspraken van Trump.

Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris zei tegenover nieuwszender CNN evenwel dat de maatregelen geen teken zijn dat de VS de druk op Noord-Korea verhogen. Washington blijft vastbesloten om tot een volledige nucleaire ontwapening van Noord-Korea te komen, luidde het.

 Opschorting nucleaire gesprekken 

Pyongyang liet eerder verstaan een opschorting te overwegen van de nucleaire gesprekken met de VS. Maar Amerikaans buitenlandminister Mike Pompeo reageerde vol vertrouwen. Hij zei eerder deze week optimistisch te zijn dat de onderhandelingen met Pyongyang kunnen voortgaan.

Trump had na de mislukte top verklaard dat Pyongyang een volledige opheffing van de sancties had geëist, een vraag waarop hij niet kon ingaan. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho had dan weer gezegd dat Kim om een gedeeltelijke opheffing had gevraagd.

Toch bestaat de vrees dat de spanningen rond het Noord-Koreaanse atoomprogramma weer oplopen. Eerder vandaag raakte bekend dat Pyongyang zijn personeel heeft teruggetrokken uit het interkoreaanse verbindingsbureau.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  De gevolgen : wouw, die worden even snel terug ingetrokken omdat hij de Noord-Koreaan leuk vindt ? En ze leefden nog lang en gelukkig...dat ze nog leefden.

 • Kris Vansevenant

  Wat is nu eigenlijk het probleem? Nucleaire dreiging? Mocht er op wereldvlak geld vrijgemaakt worden voor onderzoek naar thorium-kerncentrales, en de beste onderzoekers op dat vlak samen gebracht worden, zouden die centrales binnen enkele jaren een feit kunnen zijn. Dan alle kerncentrales vervangen door thorium centrales en er kan nooit nog een atoombom gemaakt worden van het nieuwe type afval. Of zou dat de vs niet goed uitkomen? vs zijn nog steeds de enigen die ooit atoombommen gedropt hebben.

 • michel De Blay

  Trump heeft gelijk. Niet willen plooien tegenover de Internationale gemeenschap......dan komen er gevolgen ,zo simpel is dat.

 • françois troch

  Geen nieuws de VS doen niets anders dan sancties opleggen aan andere landen