VS komen met nieuwe sancties tegen Hezbollah

Aanhangers van de sjiitische Libanese militie Hezbollah
AFP Aanhangers van de sjiitische Libanese militie Hezbollah
De Amerikaanse regering heeft vrijdag nieuwe sancties uitgevaardigd tegen de sjiitische Libanese militie Hezbollah. Indirect hoopt Washington met maatregelen tegen het financiële netwerk van de beweging die de VS als een terreurorganisatie beschouwen, ook Iran te treffen.

De sancties zijn gericht tegen zes mensen en zeven bedrijven, allen gelieerd aan de zakenman Adham Tabaja, meldde het VS-ministerie van Financiën. Tabaja heeft bedrijven in Libanon, Sierra Leone en Ghana.

Volgens minister van financiën Steven Mnuchin is Hezbollah een bondgenoot van Teheran die wordt ingezet om "legitieme Arabische regeringen in het Midden-Oosten te ondermijnen". Daarmee worden vermoedelijk de soennitische koninkrijken bedoeld, Saoedi-Arabië voorop, die hun lot aan dat van de VS hebben vastgeknoopt. Hezbollah en Iran zijn medeverantwoordelijk voor het Amerikaanse militaire echec in Syrië.

In de regering-Trump is Iran weer opgeklommen tot de grootste "bedreiging" van de VS. Onder Trumps voorganger Barack Obama werd, ondanks tegenkanting van toenmalig buitenlandminister Hillary Clinton, zelfs een historisch akkoord over kernwapens met de islamitische republiek gesloten. Trump bestempelt dit akkoord als "een schande".
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Geel

  Alleen de overbetaalde hypocrieten van de EU hebben het nog steeds niet begrepen dat de Hezbollah terroristen zijn, zij houden zich liever bezig met Israel een land dat mede een buffer is tegen het islam gevaar te demoniseren.

 • RENE LENAERTS

  Voor één keer heeft "the Donald" gelijk. Je geeft Iraanse religieuze dictators geen atoomspeelgoed, en wie zich "de partij van God" (letterlijk Hezbollah!) noemt moet je ook kort houden.

 • Fenasi Kerim

  Eigenlijk moet amerika sancties krijgen... terroristen in syrie krijgen de grootste steun van amerika!

 • Luc LePinson

  Wanneer gaat de rest van de wereld eens sancties uitvaardigen tegen de VS?