VS klagen Huawei aan voor diefstal technologie en schending sancties

Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei.
REUTERS Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei.
De Verenigde Staten hebben maandag een lange reeks feiten ten laste gelegd aan de topvrouw van het Chinese telecombedrijf Huawei, Meng Wanzhou, maar ook aan Huawei zelf. Het gaat om twee zaken, die allebei riskeren om de al fragiele betrekkingen tussen Washington en Peking verder te verslechteren.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie legde Wanzhou en Huawei dertien feiten ten laste. Ze worden ervan beschuldigd de Amerikaanse sancties tegen Iran geschonden te hebben. Wanzhou is opgepakt in Canada op vraag van de VS.

Daarnaast klaagde het ministerie twee vestigingen van Huawei aan voor criminele samenspanning om bedrijfsgeheimen te stelen. Het zou gaan om gsm-technologie van netwerkoperator T-Mobile US. De twee vestigingen, Huawei Device Co., Ltd. en Huawei Device Co. USA, krijgen tien feiten ten laste gelegd.

“De twee reeksen aanklachten brengen de schaamteloze en aanhoudende acties van Huawei aan het licht om Amerikaanse bedrijven en financiële instellingen te exploiteren en om de vrije en eerlijke internationale concurrentie te bedreigen”, zei FBI-directeur Christopher Wray.

De arrestatie begin december van Meng Wanzhou in Vancouver leidde tot turbulentie tussen de VS en Canada aan één kant, en China aan de andere. De topvrouw van Huawei, die momenteel vrij is met een enkelband, moet binnenkort voor een Canadese rechter verschijnen vanwege de uitleveringsprocedure die de VS heeft opgestart. De Amerikaanse waarnemend minister van Justitie Matthew Whitaker bevestigde vandaag in Washington dat er een formeel uitleveringsverzoek zou ingediend worden voor de deadline van 30 januari.

Minister van Handel Wilbur Ross zei dat de vervolging van de misdrijven losstaat van de onderhandelingen in het handelsconflict tussen de VS en China.

Amerikaans waarnemend minister van Justitie Matthew Whitaker.
AFP Amerikaans waarnemend minister van Justitie Matthew Whitaker.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carlo Blanckaert

  Ook Amerikaanse en Europese bedrijven gaan hier niet rechtuit als het komt op spionage praktijken. Ik maak me vooral zorgen over het stilzwijgen van China, Rusland en andere 'vijandelijke' landen.

 • Daan Roos

  Straks bedreigt China de nummer een plaats van de VS als allergrootste afluisteraar van de wereld!

 • Lodewijk Placklé

  Welk normaal land wil nog handelsbetrekkingen met de VS ?

 • Emile Van Riel

  Eindelijk. Europa zou beter ook die Chinezen hier uit hun netwerken gooien. Die gasten leveren hardware en software om onze Europese netwerken te controleren. In de tijd heeft Option (modem frabrikant) al aangehaald dat er spysoftware zat in chinese hardware. Ondertussen hebben ze Nokia en alle andere fabrikanten er onderuit gehaald door staat gefinancierde hardware. Maar politiekers liggen hier niet wakker van zolang het maar goedkoop is.

 • Roel Mick

  En Amerika luistert Europese leiders af via NSA en weet alles van ons via Apple, Google,... maar wij tolereren dat? Europeanen zijn slaven geworden van USA