VS keurt miljardenverkoop van luchtdoelraketten aan Saoedi-Arabië goed

Een Amerikaanse test met een THAAD-luchtdoelraket.
reuters Een Amerikaanse test met een THAAD-luchtdoelraket.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft groen licht voor de verkoop van een THAAD-raketafweersysteem aan Saoedi-Arabië voor een bedrag dat op vijftien miljard dollar wordt geschat. Dat zegt het Pentagon, dat Iran aanwijst als een van de grootste bedreigingen voor het Arabische koninkrijk, vandaag.

Saoedi-Arabië wil van de VS 44 THAAD-raketten en 360 raketten kopen, naast radars en afvuurstations. THAAD staat voor Terminal High Altitude Area Defense. De raketten moeten een aanval met ballistische raketten afweren.

De geplande verkoop "zal het buitenlandse beleid en de binnenlandse veiligheid van de Verenigde Staten ondersteunen door de veiligheid van een bevriend land te verdedigen" en zal het militaire evenwicht in de regio niet verstoren, zegt het Pentagon in een verklaring.

Iran heeft een van de grootste raketprogramma's in het Midden-Oosten. Volgens het land gaat het om een beschermingsmiddel tegen de VS en andere tegenstanders, voornamelijk de Golfstaten en Israël.

THAAD-raketten worden vervaardigd door het Amerikaanse defensiebedrijf Lockheed Martin. Defensiebedrijf Raytheon, eveneens een Amerikaanse firma, speelt een belangrijke rol in de uitrol van het systeem.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Heb m'n aandelen al bijgekocht.

 • Ronny Beelaert

  aan een land zoals saoedië-arabië voorzien van state of the art wapens is er volgens mij over,een land die IS sponserd is een vijand,maar ja,olie doet deuren opengaan hé,het wordt tijd dat er een nieuwe uitvinding komt die fosiele brandstof obsolete maakt,dan zijn we niet meer afhankelijk van die landen,hopelijk hebben ze hun wapens goed beschermd tegen inkijk,zodat ze die niet kunnen namaken,en hun zwakke schakel vinden,die ze kunnen doorgeven aan IS

 • Clement Asselman

  De VS heeft gelijk! Of dacht je dat Rusland een dergelijke bestelling zou weigeren? Als niemand anders die waken zou kunnen leveren zou ik ook mijn bedenkingen hebben. Maar nu, met het huidig aanbod? Zelfs terroristen geraken aan gesofisiticeerde wapens. Enkel de gewone burger is in ons land de pineut!

 • Johan Van den Bergh

  Ik snap er niks van, ze zijn bezig de wereld te vernietigen !!!