VS keuren neusspray tegen depressie goed

ThinkStock
Amerikaanse burgers zullen binnenkort toegang hebben tot esketamine, een nieuw geneesmiddel dat wordt voorgesteld als een revolutie in de behandeling van depressies. Het geneesmiddelenagentschap van de VS, de FDA, zette het licht op groen voor de verkoop van het product dat in de vorm van een neusspray op de markt komt. 

Het geneesmiddel zou soelaas bieden voor volwassen patiënten die kampen met een depressie die aanhoudt ondanks het gebruik van de huidige beschikbare middelen zoals Prozac. In de VS zal het verkocht worden onder de naam Spravato. Het wordt geproduceerd door het Janssen Pharmaceutica onder de Amerikaanse concern Johnson &Johnson, en mag door mogelijke bijwerkingen alleen onder medisch toezicht genomen worden.

Specialisten zeggen dat de vorige belangrijke ontwikkeling in de behandeling van depressies dateert van een dertigtal jaar geleden. Toen werd fluoxetine op de markt gebracht, het antidepressivum dat beter bekend is als Prozac.

"Ons zeer complete onderzoeksprogramma naar esketamine via een neusspray wijst op een positief risico-batenprofiel voor volwassenen die kampen met een depressie en resistent zijn voor de huidige behandelingen", zegt neurowetenschapper Husseini K. Manji. Volgens het laboratorium zou het actieve bestanddeel ook bewezen hebben dat het helpt tegen zelfmoordgedachten.

Ketamine

Reden tot bezorgdheid bij het gebruik van esketamine zijn de mogelijke bijwerkingen. Ketamine, soms ook wel 'Special K', 'Kit Kat' of 'Vitamine K' genoemd, wordt gebruikt als een opwekkende drug, die de zintuiglijke waarnemingen versterkt. Maar ze kan ook leiden tot een gevoel van dissociatie, van het uittreden uit het eigen lichaam. 

Janssen Pharmaceutica zegt dat dat effect inderdaad waargenomen werd tijdens de klinische tests binnen het uur na inname van het geneesmiddel, toen patiënten nog onder medisch toezicht stonden. Het zou dezelfde dag nog verdwijnen. "Om die reden zal dit een behandeling zijn die in het ziekenhuis wordt toegediend, omdat een uur erna medische toezicht nodig is. Je neemt dit niet elke dag en niet thuis", zegt dokter Maricourt. 

Verslavingen

Uit de klinische tests zou geen risico op verslaving gebleken zijn. In oktober 2018 werd ook aan het Europese geneesmiddelenagentschap gevraagd om het product op de markt te brengen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.