VS houdt 600 soldaten in Syrië

De Amerikaanse president Trump met links van hem Defensieminister Mark Esper.
REUTERS De Amerikaanse president Trump met links van hem Defensieminister Mark Esper.
De Verenigde Staten gaan, ondanks het voornemen van president Donald Trump om alle "eindeloze oorlogen" stop te zetten, nog zo'n 600 soldaten in Syrië houden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper gezegd. 

"We zijn momenteel de troepen uit het noordoosten van Syrië aan het terugtrekken", verklaarde Esper vanaf het vliegtuig richting Seoel, van waaruit hij morgen een rondreis door Azië aanvangt. Uiteindelijk zullen er tussen de 500 en 600 soldaten overblijven, voegde hij er aan toe.

Esper benadrukte dat die cijfers nog kunnen veranderen, bijvoorbeeld wanneer de Europese bondgenoten hun troepenmacht in het land zouden versterken. "Dingen veranderen. De situatie op het terrein verandert. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat Europese partners en bondgenoten ons vervoegen", zei hij. "Als zij ons op het terrein vervoegen, dan kan dat ons in staat stellen om meer Amerikaanse militairen in te zetten."

Terugtrekking 1.000 troepen

President Trump kondigde op 6 oktober de terugtrekking aan van de 1.000 Amerikaanse militairen die in het noordoosten van Syrië gestationeerd waren. Daarmee maakte hij de weg vrij voor het Turkse militaire offensief tegen de Koerdische strijdkrachten. Die beslissing leverde hem, ook in eigen rangen, veel kritiek op, onder meer omdat de Koerden een bondgenoot zijn van de internationale coalitie in de strijd tegen de jihadisten van IS. Daarop gaf Trump het Amerikaanse leger de opdracht om "de petroleumfaciliteiten te beschermen" in het land. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • MICHELINE GEVERS

  Hij heeft zo dikwijls gedraaid, dat hij zelf niet meer weet van waar de wind komt. Hun positie in het midden oosten is verslapt sinds Trump.

 • MICHELINE GEVERS

  Trump heeft er een erwtensoep van gemaakt waar hijzelf niet meer kan door zien. De situatie is zo verward dat Trump er geen oplossing meer voor heeft. Hij geeft de Amerikaanse macht uit handen aan Turkije en Rusland die er gretig gebruik van maken hun positie te versterken. Zou Trump dan toch een (s)pion zijn van Poetin, of weet Poetin te veel belastende zaken over Trump, zodat die moet dansen zoals Poetin het wil????

 • frans Venloo

  De VS willen zeker hun olieinkomsten niet verliezen daar ??

 • Edmond Dillien

  Wat de V.S. hier doet is niet zijn troepen terugtrekken maar ze elders stationeren van Syrië naar Irak is geen terugtrekking da's een strategische zet om de Turken vrijbaan te geven, dus in feite verraad de Amerikaanse president zijn bondgenoten van de strijd tegen IS en denkelijk zal er wel weer een mondelinge afspraak zijn waar zijn persoonlijk imperium baat bij heeft, waarom was Erdogan anders op bezoek deze week, intieme Quid pro quo gesprekken denkelijk.