VS herdenken begin van de slavernij 400 jaar geleden en luiden in het hele land klokken

Mensen laten rinkelen belletjes in Hampton, Virginia, om de 400ste verjaardag van de slavernij in de VS te herdenken.
REUTERS Mensen laten rinkelen belletjes in Hampton, Virginia, om de 400ste verjaardag van de slavernij in de VS te herdenken.
In verschillende kerken, overheidsgebouwen en nationale parken in de Verenigde Staten zijn vandaag de klokken geluid om de 400ste verjaardag van de slavernij in het land te herdenken. Zo wil men het historische belang van de komst van de Afrikanen in Virginia eind augustus 1619 benadrukken. Zij werden verscheept vanuit de zuidoostelijke kust van Afrika, waar nu Angola is.

De Washington National Cathedral was het eerste gebouw dat een minuut lang de klokken luidde. Kerken in de belangrijkste steden volgden, net zoals de nationale parken. In alle 419 parken onder het beheer van de National Park Service luidden de klokken vier minuten lang, een minuut voor elke eeuw sinds de slavernij startte.

Met de actie wil men de kracht van de Afrikanen tegenover de onrechtvaardigheid en onmenselijkheid erkennen die hen met de slavernij is aangedaan, verklaarde Randolph Marshall Hollerith, deken van de Washington National Cathedral, in een statement.

Scharniermoment

In Point Comfort in de Amerikaanse staat Viginia, dat nu Fort Monrie heet, werden Afrikanen werden verruild voor voedsel. Dat gebruik wordt door vele historici gezien als het begin van de slavernij in de Britse kolonies. Het gaat om een scharniermoment in de Amerikaanse geschiedenis, dat gevolgd werd door de Amerikaanse burgeroorlog, segregatie, lynchpartijen en aanhoudend racisme.

Superintendent Terry E. Brown luidt samen met een vrouw een klok in Fort Monroe om de 400ste verjaardag van de slavernij in de VS te herdenken.
REUTERS Superintendent Terry E. Brown luidt samen met een vrouw een klok in Fort Monroe om de 400ste verjaardag van de slavernij in de VS te herdenken.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Craen

  Dit was zëker geen idee van Trump om dat te doen..

 • Bernd Vaes

  „Zij werden verscheept vanuit de zuidoostelijke kust van Afrika, waar nu Angola is.„, durft de krant te schrijven. Nu is er echter aan de zuidoostelijke kust van Afrika nergens, maar dan ook nergens een Angola te bespeuren!

 • mark germanus

  Het begin van alle miserie die ze nu hebben .

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Deze slaven werden verscheept in Europese slavenboten, vanuit de zuidoostelijke kust van Afrika, waar nu Angola is. Elke afstammeling van slaven moeten dankbaar zijn voor slavernij, om in het beste land van de wereld te leven. De partij van Obama de democraten (KKK) waren slavenhouders, Republikeinen (Lincoln) gaf hun de vrijheid. Amerikaanse geschiedenis is iets heel moois.

 • Alexa Grieken

  Ze kunnen beter het einde van de slavernij vieren.