VS hebben nog niet beslist over wapenleveringen aan Oekraïne

De Amerikaanse president Barack Obama en Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie in het Witte Huis vandaag.
EPA De Amerikaanse president Barack Obama en Duitse bondskanselier Angela Merkel tijdens een persconferentie in het Witte Huis vandaag.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog geen beslissing genomen over het al of niet sturen van wapens naar Oekraïne, maar bestudeert "alle opties" in het licht van de "Russische agressie" ten opzichte van dat land.

Obama zei de kwestie van wapenleveringen te hebben besproken met de Duitse kanselier Angela Merkel, die hem haar terughoudendheid ten opzichte van wapenleveringen aan Kiev heeft uitgesproken.

Wapenleveringen zijn een optie, maar alleen in het geval dat diplomatieke inspanningen falen, aldus Obama. Hij meende ook dat een Oekraïens militair optreden tegen Rusland weinig uitzicht op succes biedt. "De kans op een militaire oplossing voor het conflict is van in het begin gering".

De Amerikaanse president verzekerde er niet op uit te zijn Rusland te willen omknellen en te verzwakken.

Obama wreef zijn Russische collega Vladimir Poetin aan door het steunen van de separatisten in Oekraëine de crisis verder aan te zwengelen. De Amerikaanse president waarschuwde dat de internationale gemeenschap niet zal toelaten "dat de grenzen van Europa worden hertekend".

Meer economische sancties
Merkel zei, op een gezamenlijke persconferentie met Obama, te blijven ijveren voor een diplomatieke oplossing, maar succes is niet gegarandeerd. Indien het Frans-Duits vredesinitiatief faalt, wil ze verder inzetten op economische sancties tegen Moskou.

Volgens Merkel staat de "vrede in Europa" op het spel indien het principe van territoriale integriteit wordt losgelaten. De bondskanselier beklemtoonde dat Europa en de VS zich niet uit elkaar zullen laten drijven.