VS hebben bewijs dat president Suriname contact had met drugsbaron

De Surinaamse president Desi Bouterse.
REUTERS De Surinaamse president Desi Bouterse.
De Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA heeft hard bewijs dat president Desi Bouterse van Suriname nauwe contacten had met een van de grootste drugscriminelen uit de regio. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

De krant kreeg inzage in uitdraaien van de satelliettelefoon van drugscrimineel Roger Khan, die in 2009 in de VS tot 40 jaar cel werd veroordeeld voor onder meer cocaïnehandel. Op de uitdraaien komt diverse malen het mobiele nummer van Desi Bouterse voor.

De telefoontjes hadden plaats tussen eind 2005 en half juni 2006, toen Bouterse parlementslid was. In Amerikaanse diplomatieke post, die in 2011 via WikiLeaks uitlekte, was sprake van "sociale en operationele banden" tussen Bouterse en Khan. Maar niet eerder kwam daarover bewijsmateriaal naar buiten.

Volgens de inlichtingenbronnen waren de banden tussen Bouterse en Khan onderdeel van een drugsnetwerk, waartoe ook de in april 2012 in Nederland aangehouden Piet W. en Dino Bouterse behoorden. De zoon van de Surinaamse president zit sinds drie weken vast in New York op beschuldiging van cocaïnesmokkel.

Bouterses advocaat Inez Weski kon niets zeggen namens haar cliënt. Ze zei dat er mogelijk geen reactie komt, omdat men zich in Paramaribo mogelijk afvraagt "of je wel moet reageren".