VS halen opnieuw uit naar het VN-migratiepact: “Doelstellingen zijn onverenigbaar met de belangen van het Amerikaanse volk”

Photo News
Het VN-migratiepact streeft ernaar "om het immigratiebeleid wereldwijd te sturen ten koste van het soevereine recht van staten om dit zelf te beheren". Dat schrijven de Verenigde Staten in een grimmige verklaring.

In de lange en gedetailleerde tekst, die door de Amerikaanse diplomatieke missie aan de VN werd bezorgd, herinneren de Verenigde Staten eraan dat zij de onderhandelingen over het pact in 2017 hebben verlaten omdat de doelstellingen "onverenigbaar zijn met de Amerikaanse wet, politiek en belangen van het Amerikaanse volk".

"Beslissingen over grensbeveiliging, over wie legaal mag verblijven of over staatsburgerschap, behoren tot de belangrijkste soevereine beslissingen die een land kan nemen", aldus Washington. Het lijdt dus geen twijfel dat zij het onderwerp zijn van "onderhandelingen en een onderzoek in een internationaal kader", klinkt het.

“Internationaal gewoonterecht”

Hoewel we "de bijdrage van veel immigranten aan de opbouw van ons land" erkennen, kunnen we geen pact ondersteunen, of een proces dat internationale richtlijnen, normen, verwachtingen of toezeggingen oplegt of kan opleggen tegen ons vermogen om beslissingen te nemen in het belang van onze natie en onze burgers", zeggen de Verenigde Staten.

Washington vreest ook dat met het pact uiteindelijk wordt geprobeerd een "internationaal gewoonterecht" op het gebied van migratie op te leggen. De term "pact" geeft aanleiding tot "wettelijke verplichtingen", voegen de Verenigde Staten er in hun communiqué aan toe, daarbij verwijzend naar het argument van de aanhangers van een niet-bindende tekst.

Internationale discussie over migratie nodig

 “Het lijkt elke logica te tarten om zich in te beelden dat migratie zonder internationale discussie kan geregeld worden”, reageert de woordvoerder van de VN, Stéphane Dujarric, op zijn dagelijkse persconferentie. Het pact is niet dwingend, stelt de nationale soevereiniteit van landen niet in vraag, en wil enkel landen helpen om migratie in goede banen te leiden, klinkt het.

Volgens diplomaten zijn de Verenigde Staten de afgelopen maanden bijzonder actief geweest om hun begrip van het pact te delen met verschillende ondertekenende landen, met name in Oost-Europa. Hoewel het document in juli bij de VN werd goedgekeurd door alle leden van de Verenigde Naties met uitzondering van de Verenigde Staten, hebben wereldwijd een aantal landen -van Australië tot Zwitserland, Hongarije, of Italië en Oostenrijk sindsdien hun intrekking of bevriezing van hun beslissing aangekondigd.

Ondanks de ongekende spanningen die het pact hebben veroorzaakt door het pact, met onder meer een regeringscrisis in België, worden maandag en dinsdag meer dan honderd landen verwacht in Marrakesh om het document formeel te bekrachtigen vóór de stemming over een bekrachtigingsresolutie op de Algemene Vergadering van de VN op 19 december in New York.

Bekijk ook:

Nieuwe ministerraad over migratiepact voor maandag
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  Ik lees steeds maar weer in de reacties dat de politici niet begrijpen met wat ze bezig zijn.Die politici weten maar al te goed waar ze mee bezig zijn maar hebben een heel andere agenda om uit te werken.Het belang van de bevolking staat niet op de eerste plaats maar wereldheerschappij wel.In welke vorm dan ook...dat is wat zij nastreven en zullen bereiken,hoe dan ook.....

 • pierre Van den Wijngaert

  Hij heeft vele nieuwe jobs gecreëerd ,de muur die Obama gebouwd heeft wil hij versterken(Trump heeft 0meter gebouwd,Obama 1250 km) hij heeft een verdrag met China, Canada en Mexico gesloten,heeft minder migranten teruggestuurd dan Obama toch is hij de duivel???.

 • Patrick LANTIN

  Het ballonnetje van de roeptoeters in het parlement doorprikt!

 • alain lammens

  Calvo, Dewael, Peeters, Magnette en co, ze zien zichzelf al zitten in het halfrond van de VN om te beslissen hoe de wereld moet draaien. Enkel de belastingen en de lasten mogen nog worden beslist in de soevereine staten, want daar is België de wereldkampioen bij uitstek voor.

 • Chris Hom

  VS en Australië willen niets opgelegd worden door een "niet-bindend" VN-pact. Terecht want het is sowieso een verbintenis die veel meer oplegt dan dat onze politici laten uitschijnen. Het gaat om de toekomst van onze kinderen en de authenticiteit van ons land.