VS haalt Iraanse drone neer die Amerikaans schip “bedreigde”

De Iraanse drone zou het Amerikaanse amfibie-aanvalsschip USS Boxer hebben benaderd op een afstand van minder dan een kilometer. Inzet: VS-president Donald Trump.
EPA - Photo_News De Iraanse drone zou het Amerikaanse amfibie-aanvalsschip USS Boxer hebben benaderd op een afstand van minder dan een kilometer. Inzet: VS-president Donald Trump.
De Verenigde Staten hebben boven de Straat van Hormoez een Iraanse drone neergehaald, zo heeft de Amerikaanse president Donald Trump vandaag bekendgemaakt. Het onbemande vliegtuig zou gevaarlijk dicht bij een Amerikaans oorlogsschip hebben gevlogen. “We hebben noch in de Straat van Hormoez, noch elders een drone verloren”, schreef de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi op Twitter. Hij beweert dat de Amerikanen per abuis een eigen drone neergeschoten hebben.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Volgens Trump zou de drone een Amerikaans amfibie-aanvalsschip, de USS Boxer, hebben benaderd op een afstand van minder dan een kilometer. Het luchtvaartuig vormde een “bedreiging voor de veiligheid van het schip en de bemanning van het schip”, zei de president tijdens een verklaring in het Witte Huis. Nadat de Iraniërs herhaaldelijk waarschuwingen om zich terug te trekken hadden genegeerd, werd de drone vernietigd. Woordvoerder Jonathan Hoffman van het Pentagon bevestigde het incident dat zich volgens hem om 7.30 uur Belgische tijd heeft voorgedaan.

“Het is de jongste van vele provocerende en vijandelijke acties van Iran tegen schepen die in internationale wateren opereren”, verklaarde Trump. “De VS behoudt zich het recht voor hun personeel, inrichtingen en belangen te verdedigen. Zij roept alle landen op om de Iraanse pogingen te veroordelen om de vrije scheepvaart en de wereldwijde landen te verstoren”, zei de Amerikaanse president ook. 

Voorts riep hij andere landen op hun schepen te beschermen als zij door de Straat van Hormoez varen en om “in de toekomst samen te werken” met Washington, zo berichtte het ABC News. 

Iran ontkent 

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif zei niets te weten van het incident. De informatie dat een Iraanse drone zou zijn uitgeschakeld op zee had hem niet bereikt. Zarif was in New York waar hij een ontmoeting zou hebben met de secretaris-generaal van de VN António Guterres.

De Revolutionaire Garde van Iran zegt nog beelden te zullen vrijgeven die de bewering van de Amerikaanse president weerleggen. 

Spanningen

Het incident wakkert de ongerustheid over een militaire escalatie tussen de VS en Iran aan. De Straat van Hormoez speelt een belangrijke rol in het conflict tussen beide landen. Bijna een derde van de globale olie-export passeert via de zee-engte. Vorig jaar dreigde de Iraanse president Hassan Rohani met een blokkade.

Een maand geleden werden de spanningen tussen de VS en Iran nog eens opgedreven toen Iran boven de straat van Hormoez een Amerikaanse drone van 115 miljoen dollar uit de lucht schoot. Iran beweerde dat het toestel op spionagemissie was en zich in het Iraanse luchtruim bevond. De Verenigde Staten beweerden dat de drone in het internationale luchtruim vloog en sprak over een “ongeprovoceerde aanval”. 

President Trump toonde zich later tegenover journalisten enigszins vergevingsgezind en suggereerde dat de drone mogelijk per ongeluk is neergehaald. Desondanks wakkert de escalatie tussen beide landen de vrees aan dat zij met elkaar in oorlog zouden gaan. Washington heeft militair materieel, zoals de USS Boxer, naar de regio gestuurd.

De USS Boxer.
EPA De USS Boxer.39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wim Goossens

  Jef Lois : Als morgen de Amerikanen daar terug een oorlog beginnen is het ook gedaan met tanken ... En de autoloze zondagen hadden NIETS te maken met Iran want toen was de sjah nog aan de macht... En de laatste 2 jaar was het toch rustig daar, maar de olieprijzen waren wat laag omdat Iran terug olie kon verkopen ....

 • Jef Lois

  Zij die hier zo tegen het feit zijn dat de Amerikanen daar zijn zouden beter eens nadenken wat er zou gebeuren moesten ze morgen daar vertrekken? Iran zou de straat van Hormoes afsluiten met als gevolg geen olie meer naar het westen. Waar gaan jullie dan tanken met wat gaan jullie verwarmen? Ik heb een olie tekort mee gemaakt het is niet om te lachen als de overheid jou gaat vertellen wanneer je nog mag rijden. Weet je wel de autoloze zondagen? Maar van nadenken is nog nooit iemand gestorven.

 • Maria Arens

  Amokmaker Trump, idd, wat doet dat oorlogsschip daar? Oorlogsschepen moesten allang verboden zijn. Waarom moet hij niet naar de gevangenis voor geweld, opstokerij en bendevorming, net zoals alle burgers ? Opsluiten die man en de sleutel weggooien aub.

 • eric maier

  Ziet ernaar uit da tde VS weer eens wat in scene aan het zetten is, om excuss te verzinnen voor een aanval op Iran. Dit is oa nog een nalatenschap van de Bush Junior politiek, die met zijn administratie de 4e wereldorde wou stichten. Sindsdien hebbe nde Amerikanen wereldwijd hun basis uitgebouwd en het ene conflict na het andere aangegaan.Ook 9-11 is vermoedelijk in scene gezet met de CIA -getuig de abnormale manier waarop het gebouw instort en er detonatie merkbaar is om de 3-4 verdiepingen.

 • Zafer Ozturk

  Volgens de wereldkaart is de schip in de buurt van drone gekomen. VS zoekt gewoon.