VS geven groen licht voor export gewapende drones

AP
De Verenigde Staten hebben gisteren gezegd dat ze, in het kader van de strijd tegen het terrorisme, voor het eerst toestemming geven voor de export van gewapende drones naar sommige geallieerde landen.

"Het nieuwe beleid regelt de internationale verkoop, overdracht en gebruik van de drones", zo melden de autoriteiten dinsdag in een rapport. De VS maken zich sterk wereldwijd leider te zijn op vlak van de ontwikkeling en de inzet van de drones. "Andere landen beginnen ook steeds vaker gebruik te maken van de drones en de commerciële markt groeit." Daarom moeten de Verenigde Staten er zich naar eigen zeggen van verzekeren dat de verkoop en het gebruik van de drones op het internationale toneel overeenstemmen met de Amerikaanse belangen en het buitenlandse beleid van de VS.

Volgens de Washington Post, die dinsdag als eerste berichtte over deze belangrijke evolutie in het Amerikaanse wapenbeleid, zouden onder andere bondgenoten zoals Italië, Turkije en de Golfstaten grote interesse tonen. Nog volgens de krant zouden er al gewapende drones zijn verkocht aan Groot-Brittannië.