VS geven fiat voor consumptie genetisch gemodificeerde zalm

THINKSTOCK
In de Verenigde Staten heeft de Food and Drug Administration (FDA) het licht op groen gezet voor de consumptie van een genetisch gemodificeerde zalm. Het is nog niet bekend wanneer die vette vis op de borden van de Amerikaanse visliefhebbers belandt, maar enkele supermarkten hebben wel al aangegeven dat ze de zalm niet in hun rekken zullen leggen.

Het gaat om de zalm AquAdvantage. "Deze zalm is even voedzaam als de andere Atlantische zalm", zegt Bernadette Dunham van de FDA. "Maar door een combinatie van een groeihormoon van de Chinook-zalm en een gen van een aal groeit deze genetisch gemodificeerd zalm twee keer sneller. Deze zalm wordt ook groot onder koude omstandigheden terwijl gewone zalm alleen in de zomer groeit."

De beslissing van de FDA komt er na jaren van controverse over de genetisch gemodificeerde techniek. "Alle voorwaarden voor een veilige consumptie zijn nu voldaan", aldus Dunham.

De AquAdvantage zalm mag enkel in speciale, gesloten bassins worden gekweekt in twee gespecialiseerde centra in Canada en Panama, aldus de FDA.